Rendeletben szabályozná a kormány a civil szervezetek gazdálkodó és adománygyűjtő tevékenységét

2018. november 4., 13:45

Szerző:

Szerdán jelent meg a parlament oldalán az a Semjén Zsolt által benyújtott kormányjavaslat, ami újraszabályozná a civil szervezeteknek nyújtható állami támogatások rendszerét. Ez annyiban változna, hogy  a civil szervezetek által gyűjtött adományok értéke után az eddigi 5 százalék helyett már 10 százalékos járó normatív támogatásra pályázhatnának.

Ugyanakkor a javaslat szerint a módosítás nem igényelne többletforrást a költségvetésből, hanem az eddig rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával fedeznék.

Az ATV szerint a pénzek elosztásáért 5 kollégium mellett továbbra is a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa felel, amit a CÖF elnöke, Csizmadia László vezet. A Tanácsban 9 tagból hármat a területet felügyelő miniszter delegál, hármat a civil szervezetek választanak, hármat pedig a parlament kormánypárti többségű illetékes szakbizottsága, a testület elnökét a miniszter nevezi ki.

A mostani javaslat a Nemzeti Együttműködési Alapot kezelő Tanács, illetve a kollégiumok tagjainak a költségátalányát és költségtérítését úgy szabályozza, hogy a költségátalány egy hónapra járó összege a mindenkori kötelező legkisebb munkabér havi összegének felét, költségtérítés esetén pedig a mindenkori kötelező legkisebb munkabér havi összegének kétharmadát nem haladhatja meg.

Egyben a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletben határozza meg a civil szervezetek gazdálkodó és adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatos részletes szabályokat, a közhasznúsági melléklet formai és tartalmi követelményeit, a kollégiumok által a törvény alapján juttatott, nem költségvetési támogatásnak minősülő támogatásokkal kapcsolatos döntési eljárás szabályait, az Nemzeti Együttműködési Alap kezelő szervének jogutódlása esetén felmerülő átadás-átvételi eljárás szabályait.

A jogszabály január 1-jén léphet hatályba.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.