Remekelt az informatikai rendszer – több ezer diáknak kellett új tesztet írnia

3600 tizedik évfolyamos tanulónak kellett újraírnia tavaly a 2022-es digitális kompetenciamérés tesztjeit, az informatikai rendszer hibái miatt.

2023. április 21., 10:52

Szerző:

A méréseket a múlt évben végezték el először digitális formában, a tesztek kitöltése április 20-án, a tizedik évfolyamokon kezdődött meg mintegy 80 ezer tanuló bevonásával, de már az első napon problémák adódtak: előfordult, hogy kitöltés közben leállt a rendszer, más esetben egyszerűen kiléptette a tanulókat – tudta meg a Népszava. 

Az Oktatási Hivatal (OH) a lapnak adott tájékoztatása szerint a 2022. április 20. és május 31. közötti, 30 tanítási napot felölelő mérési időszakban egy olyan nap fordult elő, amikor egy „minden résztvevőt érintő körülmény” miatt az aznapi tanulók számára lehetővé tették a mérés újraírását függetlenül attól, az iskolában tapasztaltak-e hibát. Az OH korábban egyébként „terheléses támadással” magyarázta a leállásokat.

A tesztek megírása óta eltelt egy év, de az OH még nem közölt országos jelentést az eredményekről, miközben a digitális módszernek épp az lenne az egyik előnye, hogy gyorsabbá tegye az adatok feldolgozását. A hivatal a lapnak azt írta, hogy az első évben nem a feldolgozás gyorsítása volt a fő cél, hanem a mérések kiterjesztése. Az egyes intézményi és feladatellátási helyi jelentéseket egyébként folyamatosan teszik közzé. Hozzátették: fejlesztéseket is végeztek, ennek köszönhetően az idei kimeneti mérések előzetes eredményeit már az idei tanévben kézhez vehetik a tanulók. 

(Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.