Reagált a BKV az orosz metrókocsik állapotára

A BKV közleménye szerint a sajtóban megjelentek ellenére elengendő metrószerelvénnyel rendelkeznek, az a kilenc, amelyik üzemképtelen, pedig fel lesz újítva.

2023. február 13., 16:48

Szerző:

Ahogy korábban mi is megírtuk, 37 metrószerelvényből 9 üzemképtelen, emiatt pedig kérdéses, hogy lesz-e elég beállítható jármű, amikor átadják az M3 teljes vonalát. A BKV helyzetét bonyolítja, hogy az uniós szankciók miatt elvileg nem vehetnének alkatrészt az oroszoktól. A fővárosi közlekedési cég viszont most azt írta a Népszavának, hogy a háború kitörése óta is érkezett valamennyi alkatrész az MWM-től. Ez csak az embargó kijátszásával lehetséges. De azért nem számottevő mennyiség, hiszen a fővárosi közlekedési cég alapvetően a meglévő raktárkészletről és hazai gyártók bevonásával próbálja beszerezni a hiányzó alkatrészeket. Az egyik szerelvény lassan három hónapja húzódó javítása azonban arra utal, hogy nem sikerül mindent pótolni. A cégvezetés tavaly szeptemberben azt mondta: jövő nyárig biztosított az alkatrész utánpótlás. Így éppen akkor fogyhatnak ki, amikor elindul a teljes üzem.

Ezekre reagált a BKV egy közleményben, amelyben azt írja, hogy elegendő metrószerelvénnyel rendelkeznek ahhoz, hogy az M3 teljes vonalán menetrendszerinti forgalmat biztosítson. Itt is elismerték, hogy jelenleg kilenc szerelvényük javítása/műszaki felülvizsgálata van folyamatban.

„A sajtóban megjelentekkel ellentétben: a felújítás zökkenőmentes, a padlójavítások lebonyolítása ütemezett, az alkatrészek pótlása raktárkészletről és hazai gyártók bevonásával történik. Visszautasítjuk a Népszava 2023.02.13-án 06:00-kor megjelent cikkében leírtakat, hiszen a BKV Zrt. nem „játszott ki” embargós rendelkezést. Ahogy eddig is, ezután is a hatályos törvények és jogszabályok betartásával járunk el a beszerzéseknél. Az orosz gyártóval kapcsolatban állunk. Eddig 26 db bankgarancia összegét utalták át a BKV-nak 7,160 millió euró értékben” – írták.

(Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.