Rászálltak a fóliaellenőrök a könyvesboltokra

Nyár végétől gyakrabban ellenőrzi a fogyasztóvédelem, hogy a könyvesboltok betartják-e a gyermekvédelmi törvny által előírt intézkedéseket. 

2023. október 5., 16:48

Szerző:

A Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián mondta el a HVG-nek, hogy míg nyár végéig alig alig voltak ellenőrzések a boltjaikban, azóta ezek egyre gyakoribbak, eddig legalább tizenötször voltak náluk ellenőrzni. A lap információi szerint azonban más boltokban is megszaparodtak az ellenőrzések. 

Tudomásuk szerint az ellenőrök vásárlóként jelennek meg a boltokban, és azt figyelik, betartják-e a gyermekvédelmi törvényben foglaltakat, miszerint lefóliázva, a többi könyvtől elkülönítve, tartják-e azokat a könyveket, amelyeket veszélyesnek ítélnek a gyermekek számára, azaz „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan” ábrázolja, valamint megjeleníti illetve népszerűsíti a homoszexualitást.

Nagy port kavart korábban, hogy a Lírát júlisban rekordösszegű 12 millió forintra büntették, amiért az ifjúsági könyvek között, fóliázatlanul szerepelt a homoszexualitást is megjelenítő Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadvány. A Líra azonban nem hagyja annyiban az ügyet, ugyanis álláspontjuk szerint a jogszabály szövege jelenleg nem azt írja elő, hogy a homoszexualitást megjelenítő könyveket minden esetben elkülönítve és zárt csomagolásban kell árulni, mivel kimaradt egy vessző. A törvény jelenlegi szövegezése pedig azt írja elő, hogy amennyiben elkülönítve árulják ezeket a könyveket, akkor kell lefóliázni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Líra Facebook-oldal.)