Életveszélyesen megfenyegette az amerikai nagykövetet egy tápiószecsői férfi

A férfi azt állítja, az amerikai titkosszolgálat tagja és csak azért írta ki a trágár fenyegető üzenetet a Twitter oldalára, hogy igazolja, a hatóságok megfigyelik az amerikai nagykövetség kommunikációját.

2023. szeptember 20., 10:23

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyáron rövid időre őrizetbe vett egy tápiószecsői férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy internetes üzenetben fenyegette meg David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét – tudta meg a 24.hu. A júliusi akcióról eddig nem hoztak nyilvánosságra információkat, de azt már tudni lehet, hogy kényszerítéssel elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt folytatnak nyomozást.

Az 53 éves férfi a gyanú szerint a nagykövetség által fenntartott Twitter-oldal üzenőfalára a többi között azt írta a nagykövetnek címezve:

„Mondj le, te buzi, ha nem akarsz koporsóban távozni Magyarországról.”

A nyomozó hatóság értelmezése szerint a tápiószecsői férfi az amerikai diplomata nyíltan vállalt szexuális irányultsága miatt küldte el a fenyegetést. Az ügyészség és a rendőrség július 18-án reggel szállt ki a férfi házához, ahol házkutatást tartottak, majd lementették az ingatlanban talált elektronikai eszközök tartalmát. A férfit letartóztatásba helyezték, ám néhány nap múlva szabadlábra került.

A férfi azt állította a 24-.hu-nak, hogy annak ellenére, hogy nem beszél angolul, az Egyesült Államok titkosszolgálatának dolgozik, és a magyar hatóságok tesztelése céljából írta az üzenetet. Később azt kérte, mégse jelenjen meg cikk az ügyről, mert az illetékes szövetségi tiszt megtiltotta, hogy a médiához forduljon.

Védekezése szerint az amerikai nagykövet szexuális orientációja közismert, nyíltan vállalt, így semmilyen ezzel kapcsolatos zsarolási potenciál nem volt az üzenetében, ami kényszerítésként lenne értelmezhető. Állítása szerint a valódi célja az volt, hogy igazolja, a hatóságok megfigyelik az amerikai nagykövetség kommunikációját.

A férfi a Gyurcsány-kormány idején az MSZP-vel konfrontálódott. A Fidesz-közeli sajtóban többször idézett szavai alapján a szocialisták választási csalást követtek el a körzetben, az MSZP viszont azt közölte, hogy a férfi – állításával ellentétben – semmilyen funkciót nem töltött be a pártszervezetben, és állításai valótlanok – írja a 24.hu.

 (Kiemelt kép: David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete sajtótájékoztatót tart a nagykövetség épületében Budapesten 2023. április 12-én. KISBENEDEK Attila / AFP)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.