David Pressman az amerikai-magyar viszonyról: túl sok minden forog kockán

David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete Veszprémben járt, Navracsics Tibor vendégeként és ott beszélt erről is.

2023. augusztus 26., 18:11

Szerző:

„Nyilvánvalóan turbulens időszakot élünk az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában, de rendszeresen tartom a kapcsolatot a magyar kormány vezető minisztereivel – ez produktív, ez célszerű és bízom abban, hogy ez folytatódni fog, mert ez rendkívül fontos.” – ezt mondta el David Pressman amerikai nagykövet a Telexnek Veszprémben, ahová Navracsics Tibor fejlesztési miniszter hívta meg és hazai pályán egész napos programmal várta, abból az alkalomból, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton vidéke lett Európa kulturális fővárosa.

A nagykövet Veszprémben meglátogatta a gyakorlatilag nyomornegyeddé vált Házgyári út 1. szám alatt található toronyházat is, amitr a Magyar-Máltai Szeretetszolgálat 2009-ben ugyan kívül-belül felújított, de továbbra is szegény sorsú emberek lakják, Pressman velük is találkozott, mielőtt a belvárosban Navracsiccsal is tárgyalt volna.

A Telex megkérdezte arról is, nem zavarják-e Pressman a magyar kormánytól és környezetétől felé áradó egyre több nyomás és kritika. Megtudakolták például véleményét arról, amit Tucker Carlson amerikai, szélsőjobboldali tévés személyiség magyarországi vendégszereplése alatt nyilatkozott róla, nevezetesen arról, hogy Carlson „féregnek” titulálta Pressmant, aki a „genderlobbi” akaratát akarja „rákényszeríteni” a magyarokra.

A nagykövet erre úgy reagált: „Nem szeretném válaszra méltatni a megjegyzéseket. Azt viszont kiemelném, hogy tudomásom szerint a kormány meghívására járt Budapesten egy, a kormány által finanszírozott konferencián, így ezt a kérdést talán jobb lenne hozzájuk intézni.”.

A kérdésre Navracsics is hárított, ő annyit mondott: „Nem rólam szól a történet.”

A teljes riportot itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: David Pressman amerikai nagykövet és Navracsics Tibor fejlesztési miniszter Veszprém belvárosában, 2023. augusztus 26-án. Fotó :US Embassy, Budapest, Facebook)

 

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.