Radikális döntések meghozatalától sem riad vissza Érd vezetése

A probléma középpontjában az ivóvíz kérdése áll.

2023. július 10., 11:48

Szerző:

Ahogy arról korábban írtunk, építési tilalmat vezettek be Érden július 15-től. A tilalom a társasházak és családi házak építése mellett a tetőtér felé való bővítéseket és a hozzáépítéseket is érinti. 2023. június 28-ig kellett az építésfelügyeleti hatóságnak bejelenteni az építési szándékot ahhoz, hogy még július 15-e előtt érvényes építési engedélyt szerezhessenek a maguknak új otthont Érden tervezők. A Pest megyei település polgármestere, Csőzik László ugyan már márciusban jelezte, hogy radikális döntések meghozatalától sem riadnak vissza, ez sokakban mégis csak most tudatosult – írja az Index.

Az érdi változtatási tilalom a Kormányinfón is téma volt. „Az egyik szemem sír, a másik nevet. Egyrészt sajnos akkora a probléma, hogy ezek szerint már a kancelláriaminiszter látja, másrészt örömmel tölt el, hogy a kormány most már foglalkozni kíván az agglomerációs népvándorlás és építkezési boom ügyével – írja Csőzik László Facebook oldalán.  

Korábban arról is beszámolt a város első embere, hogy milyen nehézségeket okoz Érden a lakosságrobbanás. A legnagyobb probléma a vízellátással van. A városvezetés úgy látja, a település 60 ezer fős lakosságszám kiszolgálására optimalizált infrastruktúrával rendelkezik. Ezt a lélekszámot azonban már 2007 körül elérte a város.
A Településrendezési Terv átalakításával a város most a víz és egyéb közműhálózatok adottságaihoz igazítja az építési lehetőségeket. Érd önkormányzatának egyébként se pénze, se eszköze nincs arra, hogy hálózatot fejlesszen.

 

Érden még 2600 beépítetlen telek található, első lépésként ezeket szeretnék megvédeni attól, hogy az ingatlanfejlesztők „lakóteleppé” alakítsák át. A változtatási tilalom maximum 3 évig lehet hatályban, de meghosszabbítható. A polgármester ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy döntésük átmeneti, azaz ha néhány hónap múlva elkészül az új HÉSZ, eltörlik a változtatási tilalmat. Az új szabályzat a városvezetés szándéka szerint a családiház-építést és a kertváros fejlődését segíti, a társasházépítési hullámot azonban megfékezi. A jogszabály alakításának előkészítésébe a lakosságot és a helyi vállalkozásokat is bevonták, ami azt is jelentette, hogy az önkormányzat már hónapokkal ezelőtt nyilvánossá tette az új koncepciója főbb irányait. 

(Kiemelt képünkön: Csőzik László, Érd polgármestere. Fotó: Facebook oldala)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.