Rácsokat vetnek be az óriási halak miatt a Balatonon

Rácsokkal védik a nagytestű pontyokat a Balatonon. 

2024. március 20., 18:56

Szerző:

Rácsokat vetne be a Balaton az óriás pontyok miatt. Az intézkedést a halak védelmében teszik, így védik meg őket az orvhalászoktól – írja az infostart

 

Felépítették a mobil halrácsot a Nyugati-övcsatornán, a Kéthelyi-híd szomszédságában – írja honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A halrács működtetésének legfőbb oka a kapitális balatoni pontyok védelme, amelyek itt továbbhaladva korábban eljuthattak olyan kis csatornákba is, ahol védtelenek voltak a tisztességtelen orvhalászokkal és szigonyozókkal szemben. A halrács őrzéséről személyi és videokamerás védelem gondoskodik.

A mobil halrácsot csak időszakosan, a nagytestű pontyok vándorlási idejében élesítik, ezen kívül szabadon vándorolhatnak a halak a csatornában. Mivel a rács pálcaköze 7 centis, a kisebb halak gond nélkül átjutnak rajta a lezárt időben is.

Újabb pontyrekord született a Balatonnál

Egy 34,8 kilogrammos pikkelyest fogott ki a Balatonból 2024. március 16-án Török Mihály, ami ezzel megdöntette a legújabb pontyrekordot – írja a LikeBalaton.  Még el sem kezdődött a horgászszezon, máris megdőlt a pontyrekord a Balatonon. 

Török Mihály Fonyódon, a szabadstrandon emelte ki a közel 35 kilós halat, fogása 446 grammal szárnyalták túl az eddigi rekordot. 2024. március 16-án hajnalban Török Mihály besétálós, dobós módszert alkalmazva sikeresen megakasztotta, majd partra terelte az új hivatalos balatoni rekordpontyot – tájékoztatott Facebook oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A horgász mindössze 15 percig fárasztotta az óriást.

A banános- krilles ízt szereti a pontyrekord. A fantasztikus tőpontyot 34,8 kg-os tömeggel mérlegelték a helyszínen. A horgász elmondása alapján a hal lassú húzós kapással jelentkezett a dobós módszerrel bejuttatott végszereléken felkínált 1 db 24 mm-es banános-krilles bojlira.

(Kiemelt képünkön:  Schiff Márton 22.15 kg-os fogása. Fotó: Balatoni Hal Facebook oldala)

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.