Óriási halat fogtak a Balatonban, megdőlt a rekord

Újabb pontrekord született a Balatonnál, az óriási hal közel 35 kiló. 

2024. március 18., 15:25

Szerző:

Egy 34,8 kilogrammos pikkelyest fogott ki a Balatonból 2024. március 16-án Török Mihály, ami ezzel megdöntette a legújabb pontyrekordot – írja a LikeBalaton. A horgász mindössze 15 percig fárasztotta az óriást.

Még el sem kezdődött a horgászszezon, máris megdőlt a pontyrekord a Balatonon

Török Mihály Fonyódon, a szabadstrandon emelte ki a közel 35 kilós halat, fogása 446 grammal szárnyalták túl az eddigi rekordot. 2024. március 16-án hajnalban Török Mihály besétálós, dobós módszert alkalmazva sikeresen megakasztotta, majd partra terelte az új hivatalos balatoni rekordpontyot – tájékoztatott Facebook oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A banános- krilles ízt szereti a pontyrekord. A fantasztikus tőpontyot 34,8 kg-os tömeggel mérlegelték a helyszínen. A horgász elmondása alapján a hal lassú húzós kapással jelentkezett a dobós módszerrel bejuttatott végszereléken felkínált 1 db 24 mm-es banános-krilles bojlira.

 

Mint ismer a 2023. november 5-én kifogott hatalmas hal (amit Bütykös névre keresztelték a horgászok) volt az eddig pontyrekord. Azt a tükörpontyot 34,354 kilogrammal mérlegelték a halőrök Balatonszepezden.

Év eleje óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a horgászokra 

A szigorítások oka elsősorban a ragadozó fajok – közülük is kiemelten a süllő, a csuka és a balin – védelme, de segíteni szeretnék a darabszám korlátozással nem védett őshonos fajok, különösen a keszegek állományának erősödését is. A horgászoknak érdemes lesz áttanulmányozniuk a teljes dokumentumot, a Velencei-tó idei horgászrendjét – írja a FEOL.

A süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani. A darabszám korlátozással védett halfajokból éves területi jeggyel egy esztendőben 40 darab fogható ki, de csak összesen 10 darab, ha balin, süllő vagy csuka a zsákmány. További 50 kiló lehet a fogás, ha a szákba ilyen korlátozással nem védett faj példányai kerülnek. Még kisebb az elvihető darabszám, ha valaki összevont éves megyei és országos horgászjeggyel rendelkezik.

(Kiemelt képünkön: 34,8 kilogrammos pikkelyest fogott ki a Balatonból 2024. március 16-án Török Mihály. Fotó: Balatoni Hal Facebook oldala)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.