Magyarország eddig 350 milliárd forintnyi orosz vagyon zárolásáról számolt be

Magyarország november 25-éig mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt. A múlt hónapig összesen 1,2 millió forintnyi lefoglalásról lehetett tudni.

2022. december 16., 09:13

Szerző:

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyről a Népszava számolt be.

A lap megjegyzi, hogy a novemberi jelentéstétel előtt a magyar kormány csak 3 ezer eurónyi, nagyjából 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek. A friss táblázat szerint összehasonlításképpen Olaszország 2,3 milliárd, Németország 2,2 milliárd, Ausztria pedig csaknem 1,8 milliárd eurónyi orosz és részben belorusz vagyont zárolt. Több ország viszont sokkal kevesebb pénzt zárolt: Bulgária ez 11,3 milliót, Csehország 10,8 milliót és Szlovákiában 4,9 millió eurót.

Az EU összesen eddig nagyjából 19 milliárd eurónyi orosz magánvagyont fagyasztott be, de az orosz állami vagyon pontos összege nem ismert. Az Európai Unió eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket, azaz rendelte el vagyonuk befagyasztását és utazási tilalommal is sújtották őket.

Az uniós intézmények jelenleg azon dolgoznak, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy a zárolt érdekeltségeket Ukrajna újjáépítésére használhassák fel. Szeretnék elérni azt is, hogy a szankciók kijátszása bűncselekménynek minősüljön, ami lehetővé tenné a vagyonelkobzást olyan esetekben is, amikor a tulajdonos megpróbálja átruházni vagy off-shore cégekbe eldugni a vagyonát.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.