Idén sem lesz pulykapénz a minisztériumoknál

Úgy tűnik, idén sem kapnak a minisztériumi dolgozók év végi prémiumot – derült ki a Népszava közérdekű adatigénylésére érkezett válaszokból.

2023. december 18., 07:33

Szerző:

A lap még november végén küldött kérdéseket a különböző szaktárcáknak arról, hogy idén a minisztériumok dolgozói, vezetői részesülnek-e jutalom jellegű juttatásban, avagy pulykapénzben, esetleg szabadságmegváltás okán kifizetett pénzben, vagy bármilyen hasonló jellegű kifizetésben.

A tizenegy megkérdezett minisztérium közül a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium élt a törvényben meghatározott lehetőségével, és 15 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, a Honvédelmi Minisztérium viszont nem válaszolt. A többi kilenc tárca jelezte, hogy év végi jutalomban vagy jutalom jellegű juttatásban, legalábbis a múlt hét közepéig, nem részesültek a minisztérium munkatársai. A válaszok meglehetősen hasonlóak voltak, itt-ott akadtak megfogalmazásbeli különbségek, de tartalmi eltérés nem.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elképzelhető, hogy a hagyományos értelemben vett jutalmakat nem osztották ki idén sem. – Létezik az úgynevezett céljutalom, amit arra adnak, ha valaki a munkakörén felül egyéb feladatokat is elvégzett. Ez teljesülhet év végén, de az év bármely szakaszában is, és szerintem a plusz munkát értékelni, jutalmazni kell.

Ám ezek jó részét nem a területi közigazgatásban dolgozók kapják, hanem a politikai alkalmazottak.

Az pedig hatalmas probléma, hogy ellenőrizhetetlen, ezeket a pénzeket kik kapják, mert az államigazgatásban alkalmazott „életpályamodell” finanszírozása nem eléggé átlátható. – Felteszem, nagyobb számban a politikai vezetők kapják ezt a pénzt, és nem a „közemberek” – mondta a lapnak.

(Kormányülés 2023. május 10-én. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)