Publicus Intézet: Karácsony tudja legyőzni Orbánt

A felmérésből az is kiderül, hogy Karácsony Gergelytől szívesebben vásárolnának használtautót, mint Dobrev Klárától.

2021. szeptember 25., 20:18

Szerző:

Azon ellenzékiek és bizonytalanok közül, akik valamilyen módon találkoztak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második tévés vitájával, 29 százalék számára Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, 27 százalék számára pedig Dobrev Klára – állítja a Publicus Intézet felmérésében, amely a Népszava megbízásából szeptember 24-25-én 1198 fő megkérdezésével készült. A harmadik helyre Márki-Zay Péter került 23 százalékkal.

Tízből három (31 százalék) ellenzéki és bizonytalan szavazó szerint a vitában résztvevő miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely, illetve tízből közel három (28 százalék) ilyen szavazó szerint pedig Dobrev Klára a legalkalmasabb arra, hogy miniszterelnökként az országot vezesse.

A válaszadók többsége (35 százalék) szerint Karácsony Gergely az, aki leginkább meg tudja szólítani a bizonytalanokat, míg holtversenyben utána Dobrev Klára és Márki-Zay Péter következnek, 22-22 százalékkal. Tízből négy megkérdezett (42 százalék) Karácsony Gergelyt tartja Orbán Viktor kihívójának, és közel ennyien (38 százalék) említették őt, mint aki le tudja győzni Orbánt. Mindkét kérdésre a második legtöbb említést Dobrev Klára kapta (27-27 százalék), illetve a harmadik helyre Márki-Zay Péter futott be 14, illetve 18 százalékkal.

A kormányváltást akarók harmada (33 százalék) szerint leginkább Karácsony Gergely az aki képes az ország céljait a személyes céljai elé helyezni, míg tízből hárman (28 százalék) Dobrev Klárát említették, és a válaszadók ötöde Márki-Zay Pétert. A megkérdezettek kicsivel több mint harmada (34 százalék) leginkább Karácsony Gergelytől venne használt autót, míg 22 százalék Dobrev Klárától, és közel annyian, 20 százalék Márki-Zay Pétertől.

A felmérésből tehát kiderül, hogy bármely szempontra is kérdeztek rá, az első három helyen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter végzett. Őket némiképp leszakadva követte Jakab Péter, majd Fekete-Győr András.

A Publicus Intézet elemzésében még azt is megemlíti, hogy akik látták a teljes vitát, kedvezőbben nyilatkoztak Karácsony Gergelyről, mint azok, akik csak részben, vagy más tudósításban találkoztak vele. Aki pedig csak részben látta a csörtét, annál Dobrev Klára volt a befutó.

(Kiemelt képünk : Miniszterelnök-jelölti vita Fotó: Dimény András)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.