Szeptembertől folytatódhat a pedagógussztrájk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Nagy Erzsébet örül a Kúria ítéletének, de mivel a kormány így sem teljesíti a pedagógusok követeléseit, ezért tanévkezdéskor folytatják akciójukat.

2022. július 5., 20:40

Szerző:

Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az ATV Híradónak azt mondta, hogy most egy polgári engedelmesség szervezésén dolgoznak. 

Szerinte a Klebelsberg Központ a sztrájk idején minden egyes tanítási órára 50 százalék felkészüléséi időt számolt és azzal együtt vonta le a tanárok bérét. Ami azt jelenti, hogy egy heti 26 órát tanító pedagógus 39 órányi munkát teljesít a 40-ből. Vagyis egy pedagógusnak heti egy órája marad arra, hogy szülői értekezletet tartson, versenyekre vigye a diákokat, vagy továbbképzésekre menjen.

Amennyiben ezt a negyven órát átlépi a kollega, akkor a további munkavégzést addig tagadja meg, míg túlmunkaként nem fizeti ki mind a tankerület, vagy mind a munkáltató. Ez legyen tanulság arra nézve, hogy a jogszabály mindenkire érvényes, ha a sztrájk idején érvényes volt a bérlevonásokra, akkor a munkaidő elszámolásra is legyen érvényes – mondta a szervezet alelnöke.

Korábban a 168.hu is megírta, hogy a bíróság helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek és megállapította, hogy a januári kétórás figyelmeztető sztrájk nem volt jogellenes.

(Kiemelt kép: A PDSZ, a Ne dolgozz Ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is tüntet többek között a Kossuth téren, a Parlament előtt 2022. március 19-én. Fotó: Dimény András/168)