Kimondta a Kúria: nem volt törvénysértő a tanársztrájk

A bíróság helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek és megállapította, hogy a januári kétórás figyelmeztető sztrájk nem volt jogellenes.

2022. július 4., 17:02

Szerző:

A bíróság helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek és megállapította hogy a januári figyelmeztető sztrájk "nem sérti a Sztrájktv. 3. § (3) bekezdésében foglaltakat, a meghirdetett sztrájkkövetelések jogszerűek, azonban a viszontkérelem elutasítása helyett – tévesen jogszerűség megállapítására irányuló kérelem hiányában – megállapította a 2022. január 31. napjára meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk jogszerűségét, és a kérelmezők kérelmének megfelelően megállapította ezen sztrájk vonatkozásában a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalán.

A figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg.

Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

Ítéletükben megállapították, hogy hogy a 2022. január 31-én megtartott sztrájk nem minősülhet jogellenesnek a Sztrájktv. 4. § (2) bekezdése alapján, mert még a kérelmezett maga sem hivatkozott arra. 

A PDSZ posztjában véleményezte, hogy a kormány „időhúzó taktikája” nem jött be.

(Kiemelt kép: A PDSZ, a Ne dolgozz Ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is tüntet többek között a Kossuth téren, a Parlament előtt 2022. március 19-én. Fotó: Dimény András/168)