Precedensértékű ítélet született, a Kúria is kimondta, hogy jogsértő, amit Kaposvár a roma gyerekekkel művel

A szegregációt fel kell számolni. Szita Károly fideszes polgármester nem akarta.

2017. október 4., 10:31

Szerző:

A Kúria megerősítette a Pécsi Ítélőtábla döntését a kaposvári iskolai szegregációs üggyel kapcsolatban. Megállapította, hogy a szegregáció súlyos jogsérelem,  a szegregációs gyakorlatot fel kell számolnia az államnak. Kaposváron is.

Mint korábban megírtuk, az ügy előzménye egy közel tíz éve húzódó bírósági per, azaz perek sorozata. A Somogy megyei városban – más vidéki településekhez hasonlóan – a szegénységben élő roma családok gyerekei nem a város többségi iskoláiba, hanem a cigánytelep mellett lévő cigányiskolába járnak. Ez az intézmény a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája, amely régóta kis létszámú, és évről évre katasztrofálisan teljesít a kompetenciaméréseken. Ebből az iskolából nem vezet út érettségit adó intézménybe, ahogy szakmát adóba sem: a gyerekek olyan rossz írási-olvasási-számolási kompetenciákkal érkeznek a középfokú oktatásba, hogy néhány hét/hónap alatt lemorzsolódnak. A Pécsi utcai iskola e tekintetben nem kivétel, pont olyan, mint a szegregált iskolák általában.

Szita Károly 2014-ben Lázár János és Kósa Lajos között. Megállítanák
Fotó: MTI / Varga György

A Pécsi Ítélőtábla 2016 őszén jogerős bírósági ítéletben erősítette meg a jogellenes elkülönítés tényét, megállapította a korábbi és a jelenlegi fenntartó mulasztásos jogsértését, emellett felelősnek nevezte a helyzetért az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, amely az oktatásért felelős tárcaként nem tett meg mindent a roma gyerekek iskolai szegregációja ellen. Amitől ez az ítélet különlegessé vált, az az, hogy a bíróság nemcsak a jogsértést állapította meg, hanem először hozott konkrét intézkedésről szóló utasítást: elrendelte a Pécsi utcai tagiskola felmenő rendszerű bezárását. Az ítélet attól is volt különleges, hogy Magyarországon elsőként rendelkezett a deszegregáció megkerülhetetlen elemeiről, amelynek módszereit a perben meghallgatott szakértő tanúk előadásaira alapozta.

A deszegregációt azonban a Szita Károly vezette önkormányzat a jogerős bírósági ítélet ellenére intenzíven akadályozta. A szegregált iskola megmaradásáért megnyerték a hatalommal jó viszonyt ápoló helyi roma vezetőkön keresztül a roma családokat is. Nem volt nehéz dolguk, a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő szülők nem fognak szembeszállni a gyermekvédelmi hatóság működéséért felelős önkormányzattal, amely ráadásul az egyetlen megélhetési forrást jelentő közmunka elosztásáért is felel.

Bár a most kezdődő tanévben, 2017/2018-ban már nem indulhatna első osztály, a 2016-ban a pert elveszítő alperesek, a Somogy Megyei Kormányhivatal, a Klebelsberg Központ, valamint Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő a Kúriához, amelyben a Pécsi Ítélőtábla ítéletének hatályon kívül helyezését, illetve megváltoztatását indítványozzák. A fent nevezett szervezetek a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését is kérték, ezt a keresetet azonban a Kúria most elutasította.

­Szita Károly korábban egyébként egy alapítvány bevonásával próbálta fenntartani a szegregált oktatást Kaposváron, de a 168 Óra erre vonatkozó kérdései nyomán az Emmi végül megakasztotta ezt a folyamatot.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.