Potápi: nem azokkal kell foglalkozni, akik elmentek, hanem akik maradtak, és boldogulni akarnak

A fejlődés érdekében nem azokra kell helyezni a hangsúlyt, akik elmentek, hanem azokra, akik a szülőföldjükön maradtak, és itt akarnak élni és boldogulni – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kishegyesen, a XIX. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján.

2022. július 7., 14:30

Szerző:

A politikus a megnyitón, illetve a Kicsi a bors, de erős – Délvidék mint a Kárpát-medence erőforrása című kerekasztal-beszélgetésen kiemelte: akkor kezdődött meg a fejlődés a határon túli területeken, amikor tudatosult a magyar közösségben, hogy azoknak a támogatása és fejlődése a fontos, akik megmaradtak a szülőföldjükön. Mint mondta, mára számos olyan kezdeményezés vált Kárpát-medencei szintűvé, amely a Vajdaságból indult el, például a kettős állampolgárságra vonatkozó kezdeményezés vagy a gazdaságfejlesztési program.

Potápi Árpád János arra is felhívta a figyelmet, hogy az a jó, ha egy magyar közösség maga akarja meghatározni a saját maga útirányát, és ehhez kér támogatást. Ám nem a támogatáson van a hangsúly, hanem azon, hogy elinduljon valami, a munkának pedig mindig van eredménye – húzta alá.

A kicsi a bors, de erős kifejezésre kitérve rámutatott, hogy nem biztos, hogy jó a szóhasználat, amikor kisebbségről és szórványról beszélünk, hiszen például egy magyar település, ahol megvalósulhat a teljes magyar lét, lehet, hogy nem is érzékeli, hogy kisebbségben vagy a szórványban található.

Az ukrajnai háborúra kitérve elmondta, a háború súlyosan érinti a kárpátaljai magyarokat. Kérdés most az, hogy megmarad-e a kárpátaljai magyarság, és hogy Kárpátalján tud-e megmaradni ez a magyar közösség.

(Kiemelt képünk: A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszél a magyar kormány támogatásával felépült óvoda ünnepélyes átadásán Nyárádszeredán 2022. június 25-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.