Polt Péter nem lát bűncselekményt, közben az Egyesült Államokban nyomozás indult a Magyarországot érintő korrupciós botrány miatt

A gyanú szerint a Microsoft termékeit szándékosan drágábban adták el magyar állami cégeknek. Az ügyészség nem indított nyomozást.

2018. október 16., 13:22

Szerző:

Bűncselekmény gyanújának hiányában elutasításra került a kérdés tárgyában 2018. április 24. napján érkezett feljelentés - válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére, aki az Egyesült Államokból kiindult, Magyarországot is vastagon érintő korrupciós botrány kapcsán érdeklődött.

A szocialista képviselő felidézte, hogy a közismert amerikai szoftvercég, a Windows operációs rendszereket is gyártó Microsoft belső vizsgálatot folytatott magyarországi leányvállalatánál, amelynek eredményeként szerződést bontottak nagy magyarországi viszonteladóikkal, és négy magas rangú vezetőt is kirúgtak a cégtől. Az Egyesült Államokban ugyanis felmerült a gyanú, hogy az amerikai szoftvercég és a hazai közvetítő vállalatok által generált haszon egy része kormányzati tisztviselőknek is juthatott.

Fotó: wikimedia commons

Az ügy lényege, hogy az érintett magyar cégek jóval drágábban értékesítettek olyan Microsoft-licenceket a magyar állami cégeknek és intézményeknek, mint amennyiért hozzájutottak azokhoz, pedig egy részüket ingyenes programcsomagokkal is helyettesíthették volna. Az eset miatt az USA tőzsdefelügyelete és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot folytat korrupció gyanúja miatt.

Magyarországon azonban a legfőbb ügyész válasza szerint nem indult nyomozás, és úgy tűnik, egyetlen magyarországi hatóság sem vizsgálódik.

Pedig a viszonteladók látványosan sok profiitot csinálnak a bizniszen, Mesterházy szerint gyakran 30, alkalmanként akár 50-60 százalékkal drágábban adták el a szoftvert az államnak, mint amennyiért a Microsofttól kapták. Mivel az érintett cégek a vizsgálat által érintett időszakban, 2013-2014-ben nagyjából 8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, a kár milliárdos nagyságrendű lehet. Ennek ellenére az ügy miatt kirúgott cégvezetők máshol kaptak állami pozíciókat.