Pintér Sándor nem volt hajlandó világos választ adni arra, hogyan kapott Nikola Gruevszki magyar vízumot

2019. augusztus 15., 15:06

Szerző:

Továbbra sem hajlandó értelmes válaszokat adni az Orbán-kormány, ha a korrupciós ügyei miatt börtönbüntetésre ítélt volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki magyarországi tartózkodásáról van szó. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte most Pintér Sándor belügyminisztert arról, hogy a Magyarországtól politikai menedékjogot kérő és kapó Gruevszki igényelt-e magyar D vízumot 2018. novemberi szökése előtt, mikor és melyik külképviseleten, illetve mikor és hol kapott erről igazolást. Azt is megkérdezte, hogy mikor adták ki a tartózkodási engedélyt, aminek átvételére D-vízumot kaphatott a volt macedón miniszterelnök – írja a Népszava.

A D vízum egyszeri belépésre és 30 napos helyi tartózkodásra jogosítja fel az úgynevezett harmadik ország állampolgárát. Az érintettnek ezután érdemes gyorsan az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz fordulni, ha hosszabb ideig szeretne az országban maradni.

Nikola Gruevszki börtönbüntetése
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Pintér Sándor egyszerűen elintézte a választ. Annyit írt, hogy 

„A D típusú vízumokkal összefüggő adatkezelő szerv, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az általa vezetett nyilvántartásokról kizárólag a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényben előírt szigorú feltételek betartása mellett, csak meghatározott szervek, hatóságok részére adhat ki információt”.

A főigazgatóságot az általa vezetett Belügyminisztérium vezeti.

A Népszava emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor is leleményesen válaszolt a 24.hu érdeklődésére, amikor arról kérdezték, hogy Gruevszki miért nem a tranzitzónában ül a budai éttermek helyett. A jogász végzettségű miniszterelnök a portálnak azt válaszolta, hogy ez egy jogi kérdés, kérdezzék a jogászokat.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.