Megkezdődött a pedagógusok teljesítményét értékelő rendszer tesztelése

Miközben már több mint 3100 pedagógus jelezte, hogy akár meg is szüntethetik a munkaviszonyukat, ha a kormány megszüntetné a köznevelésben dolgozók közalkalmazotti státuszát, több oktatási intézményben megkezdődött a teljesítményértékelési rendszer tesztelésének előkészítése.

2023. április 5., 12:21

Szerző:

Az intézményvezetők és pedagógusok bevonásával futó tesztüzem elindulását a Belügyminisztérium is megerősítette a Népszavának, és hozzátették: a tárca már most folyamatosan gyűjti és elemzi a tapasztalatokat. 

A Belügyminisztérium tervei szerint a pedagógusoknak és intézményvezetőknek minden évben át kell majd esniük egy belső értékelési folyamaton, amihez tanévenként személyre szabott teljesítménycélokat kell teljesíteniük, illetve meg kell felelniük több, a minisztérium által meghatározott kompetenciaterületen – például eredményesség, hatékonyság, terhelhetőség, szakmai minőség és munkafegyelem. A legjobb eredményeket elérő pedagógusok plusz juttatást kaphatnak, az átlagon alul teljesítőket továbbképzésre küldhetik.

Még nem tudni, mikor vezetik be

A korábbi tervek szerint már idén szeptembertől elkezdték volna a pedagógusok munkájának új rendszerben való értékelését, ez azonban később módosult: a legutóbb nyilvánosság vált javaslat szerint a 2024/2025-ös tanévben kerülhet sor a bevezetésére. A Népszavának a Belügyminisztérium azt írta, hogy a bevezetésről döntés még nem született.

A BM arra ugyan nem adott választ, hogy mennyi intézményt vontak be a tesztelésbe, de a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy tudja, jelenleg 35-40 intézmény vesz részt a rendszer kipróbálásában, de a terveket máris sok kritika érte.

Belső feszültségek és ingyenmunka

Az NPK javaslatokat is tett a kormány számára: például, hogy a tantestületben keletkező feszültségek elkerülése végett inkább a tantestület egészének teljesítményét kellene értékelni, és az alapján elosztani a többletdíjazásokat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet továbbra is elhibázottnak gondolja a BM tervét, ugyanis ez nem jobb teljesítményre, hanem még több ingyenmunkára ösztönözné a pedagógusokat, hiszen plusz pontok járnának a túlóráért, helyettesítésekért, iskolán kívüli programok szervezéséért. A mostani kipróbálási időszak tapasztalatairól jövő hét szerdán lesz újabb egyeztetés a minisztériumban.

(Kiemelt képünk illusztráció: zalaegerszegi iskola. Fotó: MTI/Varga György)

17:27

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

13:39

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.