Így akarnak béremelést kiharcolni a szociális dolgozók

A kormány 20, a főváros 15 százalékos emelést ígért, de egyelőre sehol semmi.

2022. február 10., 10:32

Szerző:

Korábban több, a 2022-es évre vonatkozó béremelési ígéretet is kapott a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD): a kormány 20, a főváros pedig 15 százalékos emelést helyezett kilátásba. Ezekből azonban egyelőre alig nem látszik semmi, ezért petíciót indít a szakszervezet, jelentette be Köves Ferenc.

A SZÁD elnöke szerint a kormány által ígért ágazati béremelés valójában nagyrészt nem más, mint a fizetéseknek a garantált bérminimumhoz való felzárkóztatása, írja a hvg. Valódi, ágazati béremelésnek csak a kormányzati beavatkozás kisebb része minősíthető, ezt pedig a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak. Köves szerint a kormány régi adósságot rendezné azzal, ha az „ágazat helyzetét tisztességes bérekkel megoldaná”. 

A petíció másik része a főváros béremelési ígéretét kéri számon, ugyanis ebből se valósult meg semmi. Köves elmondta, a fővárosi városvezetéssel jó viszonyt ápolnak, ezért szeretné, ha megtartanák az ígéretüket, ugyanis „a tizenöt és a nulla között elég nagy különbség van”.

A bejelentés után a Telex felkereste a fővárosi vezetést, ahonnan Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, jelenleg is tárgyalnak a SZÁD-dal a béremelésről, valamint megemlítette, hogy az az igazi gond, hogy a kormány által 20 százalékosnak mondott béremelés valójában csak 13 százalékot tesz ki és a főváros éppen ennek kipótlásán dolgozik. Hozzátette: a kérdést heteken belül rendezni kell.

(Kiemelt kép: SZÁD – Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete Facebook-oldala)