Pesty László nyilvánosságra hozta első korrupciós felfedezését

Egy meghiúsult gyümölcskonzervgyár alapítója panaszkodott Pestynek, levélben, amit ő továbbított közösségi oldalán.

2023. szeptember 30., 17:18

Szerző:

Megosztotta első esetét az antikorrupciós honlapot építő Pesty László. A jobboldali újságíró, aki korábban júliusban, Tusványoson kritizálta a „Lölő-jelenséget”, és a kormányzati korrupciót most egy ismert büntetőügy vádlottjának levelét továbbította Linkedin-oldalán keresztül. Mint azonban megírta, a levélíró állításait nem ellenőrizte le, csupán közzéteszi. A levelet a nemrég általa alapított Budapesti Tiszta Kezek antikorrupciós oldalon keresztül küldték meg neki.

B. E., a levélíró korábban azért állt bíróság elé, mert cégei, a Hírös-Vital Zrt. és Gladiolus Kft. összesen 7 milliárd forint költségvetési támogatást nyertek el gyümölcskonzerv-gyár komplexum felépítésére Kerekegyházán, a vádirat szerint azonban a beruházásból semmi sem valósult meg. A támogatást felhasználó cégcsoportba beszáltt a Piarista Rend magyarországi tartománya is, a Rend két vezetője is bíróság elé kellett, hogy álljon az ügyben, mivel 5 milliárd forintos hitellel szálltak be a keződtőkébe.

B. E. azonban most arról írt, Isten tervét hajtotta végre, és összeesküvés áldozata lett a büntetőügyben. Ahogyan azt Pestynek megírta, „a munkamódszerük a következő: a kiválasztott gazdasági erőteret NAV- és mindenféle egyéb hatósági vizsgálatokkal legyengítették, majd a lejáratott és legyengített erőtér tulajdonosát, ügyvezetőjét börtönbe tették, lehetőleg minél több társával együtt, maga a gyanúsítás egy kitalált, kreált, fiktív költségvetési csalás gyanúja, ugyanis korunk kulákjai a költségvetési csalók, majd a megfélemlített erőtér embereit a börtön általi kényszervallatással, különböző ügyészi egyezségek révén, rávették a legbensőbb információk átadására, és így megtalálták azon «huncutságokat», amelyek valós bűncselekmények, és ezen valós bűncselekmények révén vádat emelve, utólagosan legalizálásra kerül az egész eljárás, vagyonelvétel pedig a törvényesség látszatát kapja, mert menet közben, vagy kicsi pénzért tulajdonos-váltás történik, vagy a felszámolás útján kerül új tulajdonosához a cég vagy cégcsoport. És ebben az esetben a gyanúsítás és a vádemelés közös halmazzal gyakorlatilag nem bír, mivel megtalálják a tőkeszegény magyar vállalkozók füle mögött minden esetben azt a több-kevesebb vajat, amely valós bűncselekményként, már a bíróságokon is pönalizálhatóvá válnak.”

Az ügyet részletesen követő 24.hu a helyzetet máshogyan látja, az ő cikkük a történtekről itt érhető el.

A levél előtt Pesty a Telex újságírójának elmesélte, jó viszonyban azzal a Mák István nagyvállalkozóval is, akit állítása szerint Mészáros Lőrinc és köre kényszerített üzleti vállalkozásai körükbe való átjátszására. Erről az ügyről azonban az interjú után több információt már nem osztott meg.

(Kiemelt kép forrása: Pesty László facebook oldala)