Pert nyert a közmédia ellen a Datadat

Az Origo után a közmédia ellen is pert nyert a Datadat. 

2023. január 13., 13:05

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék I. fokú, nem jogerős ítéletében egyebek mellett megállapította, hogy a hirado.hu felületén 2022. március 28-án, 31-én és április 2-án megjelent cikkekben valótlanul állította, hogy a Datadat informatikai és kommunikációs cég egymillió embert hívott fel egy illegális adatbázis felhasználásával, illetve hogy az illegális adatbázis mellett a cég álprofilokat és bérkommentelőket is használt. 

A Datadat összesen 100 sajtóhír ügyében indított pert. A hírekben az szerepelt, hogy a Fidesz szerint a Datadatnak köze lehetett azokhoz az SMS-ekhez, amelyek az ellenzéki kampányközpontból érkeztek olyan választópolgárok telefonjára, akik korábban nem adták meg az elérhetőségüket az ellenzéknek. „ A Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, amely kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével” – foglalja össze a 24.hu

A Törvényszék a közmédiát, mint alperest arra kötelezte, hogy fizessen a felperesnek fejenként másfél millió forint sérelemdíjat, (tehát összesen 6 millió forintot), és 317 500 forint perköltséget.

(Fotó: Zih Zsolt)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.