Pert nyert a Transparency International a turisztikai támogatások ügyében

Az ítélet még nem jogerős.

2022. január 16., 15:54

Szerző:

Első fokon a Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a civil szervezet a turisztikai támogatások kiosztása mögött meghúzódó döntések és pályázatok nyilvánosságáért indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben - írja közleményében a  civil szervezet.

A Ti Magyarország a 2021. évi korrupcióellenes világnapon, december 9-én közreadott, Szoba kiváltsággal címen megjelent tanulmányában részletesen ismertette mindazon visszásságokat, hiányosságokat és átláthatatlanságot, ami az MTÜ pénzosztási gyakorlatát jellemezte az elmúlt években. A TI Magyarország által készített elemzés többek között megállapítja, hogy a szektornak juttatott, 219 milliárd forintnyi támogatás döntő többségét, amelynek kiosztásáról a Kisfaludy2030 Zrt. gondoskodott, koncentrált módon egy, a kormányhoz közel álló üzleti körnek, és kormánypárti vezetésű településeknek fizették ki. A hatalmas összeget mindemellett számos esetben egyedi döntés alapján, pályázat lebonyolítása nélkül ítélték meg a kedvezményezetteknek, a döntések hátteréről pedig évről-évre egyre kevesebbet tudhat meg a nyilvánosság, miután a vonatkozó információk egyre nagyobb hányadát sem az MTÜ, sem Kisfaludy2030 Zrt. nem teszi közzé.

A vonatkozó adatok, valamint a pályázati anyagok megismerése érdekében a TI Magyarország közérdekű adat-igénylés formájában fordult a Kisfaludy2030 Zrt-hez. Miután a cég megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk, és első fokon a Fővárosi Törvényszék nekünk adott igazat. A még nem jogerős ítélet indoklása alapján az alperes érvelésével szemben az általunk kért információk igenis közérdekű adatok, így nem csak a támogatás ténye, hanem a közpénz felhasználásának módja, feltételei, a garanciák rendszere, a határidők, és a szerződésnek a pénz felhasználását érintő kikötései is ebbe a körbe tartoznak.

A bíróság többek között a Kisfaludy2030 Zrt. azon érvelését is elutasította, miszerint az általunk kezdeményezett közérdekű adatigénylés, és az azt követően indított pert megelőzően is már elérhetőek voltak mindazon adatok, amiket az eljárás megindításával próbáltunk megszerezni a szervezettől. Hiszen, mint ahogy az alperes állítja, egyes internetes felületekről, és adatbázisokból az általunk kért információk eddig is kinyerhetőek voltak. Csakhogy, mint ahogy a Fővárosi Törvényszék is hivatkozik az elsőfokú ítéletében, álláspontunk szerint egyrészről az általunk kért információk csak ömlesztett és nehezen átlátható formában voltak elérhetőek, másrészt időközben az adott, az adatbázisra mutató link is elérhetetlenné vált. Az ítélet szerint pedig az alperes, tehát a Kisfaludy2030 Zrt., nem tagadhatja meg adatkezelőként az általunk kikért információk összerendezését és ilyen formában való kiadását.

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján abban bíznak, hogy egy másodfokú ítélet birtokában megkapják a Kisfaludy2030 Zrt-től mindazon információkat, amelyek tisztázhatják a több száz milliárd forintra rúgó turisztikai támogatások kiosztásának hátterét.

(Kiemelt kép: Zánka, 2020. július 31. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az MTÜ strandfejlesztési programjának negyedik üteméről tartott sajtótájékoztatón Zánkán 2020. július 31-én. MTI/Vasvári Tamás)

 

 

 

 

 

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A város közösségének bevonásával döntött a pécsi önkormányzat a város új szlogenjéről, amely a következő lesz: Pécs – Mediterrán szerelem – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel.