Pert indít a főváros a kormánnyal szemben – 25 milliárd befizetését blokkolnák

A Fővárosi Önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását a következő hónapokban  – közölte Karácsony Gergely szerdán a főváros intézkedési tervének bemutatásakor.

2023. április 19., 13:07

Szerző:

A főpolgármester kifogásolja, hogy míg 2018-ban Tarlós István vezetése alatt csak 5 milliárd forint szolidaritási adót kellett befizetniük az államnak, idén 58 milliárdot.

Az intézkedési terv célja, hogy a főváros elkerülje a csődöt. A jelen állás szerint ugyanis augusztusra akár 76 milliárd forintos költségvetési hiánya is lehet az önkormányzatnak – írja a 444.hu.

A szolidaritási adó összegéből 25 milliárdot törvénytelennek tart a fővárosi önkormányzat, ezért nem fogják befizetni a kormánynak. Karácsony szerint inkasszálni sem lehet majd, mert nem lesz pénz a főváros számláján. Álláspontjuk szerint ennyivel fizetnek ugyanis többet az államnak, ahhoz képest amennyi állami támogatást kap Budapest.

Kezdeményezik továbbá az adóhivatalnál, hogy ütemezzék át egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettségeiket is. Ez 5-10 milliárd forintot jelentene, amit nem tartanak törvénytelennek, de Karácsony szerint most nem tudják befizetni.

Karácsony arról is beszélt, hogy a következő időszakban ki fogják kérni a budapestiek véleményét, és „Budapest-párti koalíciót” akarnak építeni a fővárosi választókkal, pártállástól függetlenül. „Mondják el véleményüket arról hogy hogyan kell a kormánynak és fővárosnak együttműködnie. Szeretnénk nem a budapestieket büntetni, hanem őket felsorakoztatni a kormánnyal vívott vitákat illetően.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új MOL Bubi gyűjtőállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter)