Pentagon: Bahmut inkább szimbolikus jelentőséggel bír

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut városának inkább szimbolikus, mintsem operatív jelentősége van, és a város eleste nem feltétlenül jelenti azt, hogy Moszkva visszaszerezte volna a kezdeményezést a háborúban.

2023. március 6., 14:40

Szerző:

Hét hónapja folynak a harcok az egykor 70 ezer lakosú, ma romokban heverő Bahmut városáért. Amennyiben az orosz csapatok sikeresen ellenőrzésük alá tudják vonni a várost, ez lesz az orosz haderő első jelentős sikere a téli hadjáratban.

„Úgy gondolom, hogy sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír Bahmut bevétele, mintsem stratégiai vagy műveleti jelentőséggel” 

– fogalmazott Austin jordániai útja során. Austin azt mondta, hogy Bahmut lehetséges elvesztését semmiképp sem tekintené stratégiai visszalépésnek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója ugyanakkor hétvégi videójában a Moszkvából érkező lőszerutánpótlás nehézségeiről számolt be ismételten. A múlt hét végén arról beszélt, hogy a várost gyakorlatilag körbezárták. Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat „árulással” vádolt meg, amiért szerinte visszatartották a lőszert a Wagnertől.

Austin utalt a Wagner zsoldoshadsereg és az orosz hadsereg közötti különbségekre, amelyeket „repedésként” aposztrofált. „Azt mondanám, hogy a Wagner csoport erői valamivel hatékonyabbak annál az orosz hadseregnél, amelytől eddig aligha láthattunk példaértékű teljesítményt” – fogalmazott az amerikai miniszter.

(Kiemelt képünk: Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Fotó: MTI/AP/Libkos)