Pedofiltörvény: egy utolsó esélyt kap a magyar kormány az Európai Bizottságtól

Küldenek egy levelet, hátha a magyar kormány hatályon kívül helyezi a jogszabályt. 

2021. július 10., 19:49

Szerző:

A Bloomberg úgy tudja, a magyar kormány kap még egy utolsó felszólítást, mielőtt az Európai Bíróságon pert indítanának a pedofiltörvény miatt. Az EB azt szeretné, ha Magyarország hatályon kívül helyezné a jogszabályt. Korában a CNN is cikkezett a pedofiltörvény kapcsán Magyarországról. A magyar és a lengyel kormány homofóbiájáról, illetve az azzal szembeni uniós intézkedések lehetőségeiről írt cikkében a CNN azt írta: az uniós szintű vita valójában nemcsak az LMBTQ-emberek jogairól szól, hanem egész Európa jövőjéről.

Július 8-án az EP elítélte a nemrég elfogadott LMBTQ-ellenes magyar törvényt, és bírálta a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon. Az erről szóló állásfoglalást háromnegyedes többséggel, 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el. A határozat szerint a képviselők szilárd elkötelezettségüket fejezik ki a gyermekek jogainak védelme mellett, és kijelentik, hogy a gyerekek érdekeinek teljes körű tiszteletben tartását az LMBTQ-ellenesség és a gyűlölet szítása helyett a tolerancia és az elfogadás ösztönzésének, és a sokszínűség támogatásának kellene vezérelnie.

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy minden lehetséges módon lépjen fel a törvény miatt. Például indítson kötelezettségszegési eljárást, és az Európai Bíróságon kezdeményezze a jogszabály ideiglenes hatályon kívül helyezését. A tagállamokat pedig arra kérték, hogy ha a Bizottság nem lép, akkor ők vigyék az ügyet az Európai Bíróság elé, és nyújtsanak be államközi kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

 

(Kiemelt kép: Óriás szivárvány szív a propagandatörvény hatályba lépésekor a Parlament előtt 2021. július 8-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.