A tanárszakszervezet arra kéri kormányt, hagyják abba a mellbeszélést

Egyértelmű választ várnak a kérdésükre, eddig hiába.

2022. május 21., 21:24

Szerző:

Nyílt levélben érdeklődött szombaton a Pedagógusok Szakszervezete a kormánynál arról, végül mi lesz a választási kampányban beígért, idén esedékes tanári béremeléssel. Ismert, a kampányban a kormány azt ígérte, háromszor 10 százalékos fizetésemelés lesz a közoktatásban. Pénteken az RTL Híradó kérdésére azonban már azt válaszolták, 

„a háború és az Oroszország elleni szankciók jelentette gazdasági terhek miatt” béremelés csak akkor lesz, ha marad rá elég pénz.

Mindennek nyomán a PSZ most arra kéri a kormányt, öntsön végre tiszta vizet a pohárba és árulja el, számíthatnak-e idén a tanárok a beígért emelésre.

„Mondják bele a szemünkbe, mi a kormányzati akarat!” - kommentálta a helyzetet László Judit a PSZ szóvivője.

Az közoktatásban dolgozó pedagógusok évről-évre egyre látványosabb tiltakozó akciókon hívják fel arra a figyelmet, bérük rendezetlen és borzalmasan alacsony. Az RTL felidézte, minderre Orbán Viktor még 2021. december 21-i sajtótájékoztatóján maga is azt mondta,

„A pedagógusoknak igazuk van!”

A helyzet azonban látszólag semmit nem változik. A hét elején Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő fotója is nagyon sok emberhez eljutott, amelyen egy fizetése mellé koldulni kényszerülő középiskolai tanár szerepelt. Az akció inkább szimbolikus figyelemfelhívás volt.

(Kiemelt kép: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

07:20

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Tegnap 19:54

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.