A pedagógusoknak még egy nap a világ

A pedagógusoknak péntekig kell nyilatkozniuk azt új, köznevelési jogviszonyról. Aki nem fogadja el, elhagyja a pályát. 

2023. szeptember 28., 15:00

Szerző:

A pedagógusoknak péntekig kell nyilatkozniuk, ha nem fogadják el a törvény szabta feltételeket és az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, amely a közalkalmazotti státuszt váltja fel. Az oktatásban dolgozók a tanév első hetében tájékoztatást is kaptak a „várható” változásokról, amit a szakszervezetek éles kritikával fogadtak, hiába. Jelenleg egy a biztos – a bizonytalanság.

A Népszavának nyilatkozó vidéki pedagógus több okot is említett, amiért az állami oktatás elhagyása mellett döntött. A GYES-ről visszatérve azzal szembesült, hogy az álláshelyét már valaki más töltötte be az iskolában.

„Rengeteg a kettős mérce a rendszerben, igazából nem az számít, hogy milyen tanár vagy, hanem az, hogy milyen a kapcsolatod a főnökkel” 

– mondta.

„A pedagógusoknak teljes jogbizonytalanságban kell döntést hozniuk, sem a bérekkel, sem a munkakörülményekkel kapcsolatban nem kaptak konkrét tájékoztatást, minden csak várható, feltételes módban” – ezt már Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője nyilatkozta a lapnak. Hozzátette, a PDSZ-hez rengeteg megkeresés érkezik bizonytalan pedagógusoktól. Tapasztalataik szerint egyre többen próbálkoznak béralkuval biztosítani a jövőt.

„A költségvetésben még a bruttó 440 ezer forintos gyakornoki illetményre sem találni fedezetet, de ez nem a pedagógusok hibája. A törvény az törvény, ha ennél magasabb bérre is ad lehetőséget, annak érvényt kell szerezni” – mondta Nagy Erzsébet. Arra biztatja kollégáit, hogy minél többen küldjenek személyes bérajánlatokat a tankerületi központoknak és az intézményvezetőknek is, amihez a PDSZ egy mintadokumentumot is közzétett a honlapján.

(Kiemelt kép: Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja interjút ad a 168.hu-nak 2023. január 26-án. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)