A pedagógusok többé nem közfeladatot ellátó személyek

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

2024. május 15., 09:20

Szerző:

Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – írja a Népszava egy bírósági körlevélre hivatkozva.

A státusztörvény szüntette meg a pedagógusok közfeladatot ellátó személy státuszát

A lap birtokába került bírósági körlevélből az derült ki, hogy jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni. Bár a Büntető törvénykönyv jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos. Márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A Népszavához eljutott bírósági levélben az áll, hogy ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból

közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők.

A köznevelési törvény erről szóló szakaszát a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett státusztörvény helyezte hatályon kívül.

„Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek” – mondta a lap megkeresésére Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. Hozzátette: ha ez nem történik meg, a pedagógusokat ért bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságokon, hiszen az már nem közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak fog minősülni.

A lap szerette volna megtudni a Belügyminisztériumtól, hogy mi a véleménye a bíróságokon felmerült jogalkalmazási problémáról, mi indokolta a köznevelési törvény vonatkozó részének hatályon kívül helyezését, illetve a pedagógusok jelenleg közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek-e, de kérdéseikre nem kaptak választ.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jerrykimbrell10 via Pixabay)