Pécsi buszper: rabszíjon vezették elő a volt tiszteletbeli konzult

Az egyik vádlott Csengő András, aki bőröndjében több százezer euróval végigautózott fél Európán, majd egy holland bankban bukott le, amikor tisztára mosta volna a lopott pénzt.

2021. február 25., 14:25

Szerző:

A harmadik előkészítő tárgyalással szerdán lezárult a bírósági eljárás első szakasza a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült pécsi buszbeszerzési ügyben. Több mint 600 millió forintot keresnek most még csak üzletembereken, de könnyen lehet, hogy hamarosan politikusoknak is felteszik ugyanezt a kérdést a tárgyalóteremben – írta a napi.hu.

Évekkel ezelőtt robbant ki a Volvo-gate buszbotrány; 2015-ben a pécsi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. 600 millió forinttal többet fizetett ki azokért a használt autóbuszokért, mint amennyiért közvetlenül a Volvo holland leányvállalatától megvehette volna.

A lap cikke szerint eredetileg három vádlott ellen indult az eljárás, de a III. rendű vádlott, P. Endre már kiszállt, mert az első előkészítő tárgyaláson elismertre bűnösségét. A rá kiszabandó 2 év felfüggesztett börtön és 172 millió forint befizetése ellen három nap gondolkodási idő elteltével enyhítést kért, így az ő ügye egyből másodfokon folytatódik.

Az I. rendű vádlott, Paiger István, a Tüke Busz Zrt. korábbi vezérigazgatója viszont nem ismerte el bűnösségét, az előkészítő tárgyaláson nemhogy ártatlannak, hanem egyenesen az ügy áldozatának vallotta magát. Védekezését arra alapozza, hogy alig fél évig igazgatta megbízott vezérigazgatóként a vállalatot, ki gondolhatná róla, hogy érdemi döntéseket hozott, csak aláírta a papírokat, amiket az orra elé toltak. Paiger István védőügyvédje, Bodnár Imre bizonyítási indítványában több politikus, például Bánki Erik fideszes képviselő, Páva Zsolt volt pécsi polgármester és Csizi Péter volt pécsi alpolgármester beidézését kéri, egy másik védőügyvédhez hasonlóan. Továbbá Bodnár Imre azt is indítványozza, hogy a bíróság kérje ki megadott időpontokban a Budapest–Amszterdam repülőjáratok utaslistáját, mert feltételezése szerint azokból kiderülne, hogy egyes politikusok is a gépen ültek, bár Hollandiában akkor hivatalból semmi keresnivalójuk nem lett volna.

Szerdán a harmadik előkészítő tárgyalásra a II. rendű vádlott, Csengő András korábbi távolmaradásai miatt került sor. Csengő, a Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, Hollandia ex-tiszteletbeli konzulja kétszer is sajátos performanszt adott elő a Pécsi Törvényszék épülete előtt, ahelyett, hogy bement volna a saját tárgyalására. A bíró ezt megelégelve elrendelte letartóztatását. Így a szerdai tárgyalásra a volt vezért és konzult már rabszíjon vezették elő a rendőrök.

A  per májusban folytatódik a Kaposvári Törvényszéken.

(Kiemelt kép: Egy új Volvo busz áll a pécsi Széchenyi téren az új autóbuszok átadásakor 2014. február 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.