Éjszaka megállították a tüzet a Mecsekben, hét ingatlan leégett

Csak este 11-kor sikerült megfékezni a lángokat a Mecsekben

2022. augusztus 18., 16:45

Szerző:

Hétvégi házak is lángra kaptak egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban csütörtök délután – tájékoztatott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Horváth Nikolett Csilla azt mondta, a tűz egy bozótosban keletkezett a város hétvégi házas, gyümölcsös kertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén. A lángok hétvégi házakra is átterjedtek. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem.

A pécsi, komlói és szigetvári tűzoltók a tűz körülhatárolásán, az ingatlanok megóvásán dolgoznak, hogy a lángok ne terjedhessenek tovább – mondta a szóvivő. Közösségi oldalakon publikált olvasói fotók tanúsága szerint Patacs városrésztől északra gomolyog a füst a hegyoldalban.

Mentő és -helikopter is érkezett a területre, a gép próbált leszállni, de nehéz most leszállóhelyet találni. Közben folyamatosan érkeznek a tűzoltók is. Az egész városban hallani a szirénákat, a pecsma.hu információi szerint. 

A helyszíni tudósítások szerint Patacson hangosbeszélővel járnak körbe, hogy a Benczúr Gyula utcában lakók álljanak el a kocsijaikkal, legyen hely a tűzoltóknak.

(Cikkünk folyamatosan frissül)

Frissítés, 18.30: A közeli, orfűi tavakból kell vizet hozni az oltásra. A község Facebook-oldalán erről az alábbi információ jelent meg: “A Pécs-patacsi erdő-, és bozóttűz oltási munkálatai miatt a Katasztrófavédelem az Orfűi-tóból illetve a Pécsi-tóból helikopterrel vételez az oltáshoz vizet. Arra kérünk mindenkit, hogy az oltás ideje alatt a tavakban senki ne tartózkodjon!”

Frissítés, 19.45: Tűzoltó helikopter érkezett, a terület még mindig lángol. A PécsMa.hu videót is közölt a vízzel teli helikopter megérkezéséről.

Frissítés, 07.00: Csütörtökön este 11 órára a tűzoltók a lángokat sikeresen megfékezték, de hét lakóház leégett. A lángok nagyjából 8 hektáros területre terjedtek ki, hét épület – köztük két lakóház – leégett, és felrobbant a területen két gázpalack is. 

A bama.hu osztotta meg a következő olvasói felvételt a lángokról:

 

 

 

(Kiemelt fotó: meteomecsek.hu)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.