Parragh László a katáról: végre valaki helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést

A vállalkozói kamara elnöke szerint neki az egész ország érdekét kell néznie.

2022. július 16., 11:01

Szerző:

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolio.hu-nak azt mondta: számoltak azzal, hogy tiltakozások lesznek a katamódosítás miatt, de „ha az ember felvállal egy kamaraelnöki tisztséget, akkor azt komolyan kell vennie”.

Szerinte a kamara elnökeként a teljes magyar gazdaság érdekeit kell képviselnie, akkor is, ha ez konfliktusokkal jár. Szerinte egyszerűen csak annyi történt, hogy a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak a többsége lényegesen több adót fizet, mint aki katázik, és most az utóbbiaknak a közterheit hozzáigazítja a kormány ahhoz, amennyit a többiek eddig is fizettek.

Mint mondta:

„Az viszont azért elszomorít, hogy az a 85-87 százalék, aki fizeti a közterheket, közömbösen megy el a történet mellett. Azok, akiket nem érint a módosítás, most csendben konstatálják, hogy végre valaki megszólalt és helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést”

Az Index által szemlézett interjúban azt tanácsolta az egyéni vállalkozóknak, hogy váltsanak a vállalkozási szja vagy az átalányadózás között.

Az adószakértők és közgazdászok rendre felhívják arra a figyelmet, hogy a katamódosítás következtében meg fog indulni az adóelkerülés, trükközés, feketepiac. Parragh László szerint viszont „a gazdaság soha nem hófehér, mindig vannak olyanok, akik a fekete, szürke zónában mozognak”. Illetve azt is hozzátette, hogy nem számolnak a módosítás miatt inflációs hatással, de az infláció szempontjából a véleménye sokkal rosszabb, mint amit akár a kormány, akár az MNB előrejelez, de ennek – szerinte – nincs köze a katához. Hiszen szerinte azok, akik kikerültek a katából, az esetleg megnövekvő adóterheiket áraikban a mostani inflációval nehezített piaci helyzetben nagy valószínűséggel nem tudják majd érvényesíteni.

Hogy miért nem volt széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés, Parragh László egész egyszerűen úgy válaszolt:

Ez egy tévhit. Az MKIK-ban is számtalanszor beszéltünk szakmai szervezetekkel és a kamarai hálózattól is bekértük a vállalkozói véleményeket.

Nagyon sok egyeztetés, tárgyalás volt, megkérdeztünk számos szervezetet. Sokan azt mondták, hogy ne változzon a kata, mert a kisvállalkozásokat támogatni kell és nem szabad az adót emelni. Ezek azok a régi berögződések, amiket oly sokszor meghallgattunk már. Sajnos itt makrogazdasági összefüggésekről van szó.

– nyilatkozta Parragh László a Portfóliónak, aki úgy folytatta, hogy a kata szabályozási rendszere nagyon sok olyan kiskaput tartalmazott, amivel szembe kellett volna nézni az évek alatt. Most jutottunk el oda, amikor ezen mindenképp változtatni kellett – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirol tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án.A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával - hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos)