Porcelánbolti elefánthoz hasonlítja Cser-Palkovics András Parragh Lászlót

2020. november 17., 19:56

Szerző:

"Csengjen ismerősen a mondás: “ne tetézd, ne tetézd!”

Mint azt lapunk is megírta, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a járványra hivatkozva két évre eltöröltetné a helyi iparűzési adót. Javasolják emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

Vagyis Parragh lényegében szinte minden bevételétől megfosztaná az önkormányzatokat.

Az ötletre Facebook posztban reagált Cser-palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármester. Parraghnak címezve azt írja: "kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!"

Bár érti a kamaraelnök szándékát, mégis úgy fogalmaz: "A Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan. Mindezt miért? Egy szakmailag is rossz, bár látványos javaslatért."

Szerinte a javaslat nem nyújt valódi segítséget a vállalkozásoknak, ezért "felmerül tehát a kérdés: kiknek is szeretne valójában kedvezni a Kamara? Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket. Nem fogja segíteni a vállalkozásokat az sem, ha a települések leállítják az oktatási programjaikat, nem támogatják a kórházakat, az egyetemeket, a sportegyesületeket, megszüntetik a szociális támogatásokat, és a puszta felszínen maradás érdekében durván megadóztatják a magánszemélyeket, tehát a munkavállókat."

Zárásképpen Cser-Palkovics arra kéri a gazdasági szereplőket, gondolják át, mit javasolnak, majd így zárja: "csengjen ismerősen a mondás: “ne tetézd, ne tetézd!”

Korábban, amíg még "csak" az iparűzési adó felfüggesztéséről volt szó, Karácsony Gergely egy rendezvényen úgy reagált a kamaraelnök ötletére, hogy "másnap leállna a tömegközlekedés". Ugyanitt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke “dilettáns ötletszerűségnek” nevezte Parragh László ötletét.

2024. április 29., 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

2024. április 29., 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

2024. április 29., 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.