Átment a parlamenten az Alaptörvény és a választási törvények megváltoztatása

Az anya nő, az apa férfi, az alapítványi pénz már nem közpénz, az országos lista pedig 71 jelölt minimum.

2020. december 15., 12:11

Szerző:

Megszavazta a parlament a két legfontosabb módosítást, az Alaptörvény kilencedik módosítását, illetve a választási törvények módosítását. A DK bejelentette, nem vesz részt a szavazáson.  

Az Alaptörvény módosítása értelmében az anya nő, az apa férfi, „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Emellett közpénznek az állam bevétele, kiadása és kötelezettsége számít. Ez utóbbiról írta azt a Transparency International ügyvivő igazgatója a Pesti Hírlapban, "a közpénz fogalmának alkotmányos szűkítése újabb korrupciós kockázatokat jelent. (...) Az állami vállalatok és az állami alapítványok gazdálkodása immár nem minősül majd közpénzkezelésnek." 

Emellett bekerült az Alaptörvénybe, hogy „a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik”, azaz bebetonozzák azokat a fent említett alapítványokat is, amelyekkel például a felsőoktatást állítják más működési pályára, és az amelyeknek juttatott közpénz immáron nem közpénz. Ezt a rendelkezést a kormány a függetlenség bebiztosításával indokolja. 

Emellett hat helyett három különleges jogrend lesz ezentúl, a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet. 

Megszavazta a parlament a választási törvények módosítását is. Így például a jövőben 14 megyében plusz a fővárosban minimum 71 jelöltet kell állítani egy pártnak ahhoz, hogy országos listát állítson a jelenlegi 27 helyett. Ez egy listára tereli az ellenzéket, kettő esetén már egymás ellen is indulniuk kéne a 101 választókerületben. Illetve az egyedül induló kisebb pártoknak nagyon nehéz lesz a jelöltállítás. A kormány a kamu- bizniszpártok elleni küzdelemmel indokolta ezt a változtatást. 

(Index nyomán)

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.