A zöld pártok szerint '56 hősei nem ilyen Magyarországot akartak

A zöld párt szerint a hősök már 1956-ban felismerték, hogy az összefogásban van az erő.

2021. október 23., 14:10

Szerző:

„Az '56-os hősök megtanították nekünk, hogy az összefogásban van az erő. Nem egy ilyen világra, nem egy ilyen Magyarországra vágytak 1956-ban, nem ezért hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat” – olvasható a Párbeszéd október 23-ai közleményében. A zöld párt közleményében kiemeli, a forradalom tanulságai 65 évvel később is ugyanolyan aktuálisak. A magyar társadalom ugyanis bebizonyította, hogy egy közös cél érdekében az eltérő hátterű és meggyőződésű emberek is képesek összefogni. „Megtanították a világnak, hogy a magyar emberek, ha összefognak, valódi hőstetteket képesek véghez vinni. És megtanították nekünk, utódaiknak, hogy az összefogásban van az erő” – írják közleményükben, utalva ezzel az ellenzéki összefogásra, amelyet egyébként "páratlan szövetségnek" neveztek, melyben '56 örökösei vesznek részt. 

A nemzeti ünnepről Kanász-Nagy Máté és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnökei is megemlékeztek egy közleményben. Ebben arról írnak, hogy pártjuk nem csupán emlékezik a hősökre, de ma is az ő céljaikért küzd. Ezért is tartják fontosnak, hogy a magyar embereket ne lehessen kirekeszteni a nemzetből, ne függjön az ország idegen hatalmaktól. „A forradalmárok el akarták számoltatni a rezsim vezetőit, kiszolgálóit és igazságot akartak szolgáltatni. Az LMP meggyőződése, hogy akkor lehetünk méltóak az '56-os hősökhöz, ha nem csak őrizzük emléküket, de mindent megteszünk azért, hogy céljaikért a jelenben is küzdjünk” – olvasható a párt társelnökeinek közleményében.

(Kiemelt kép: Katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján Budapesten. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.