Magasabb lehet a nyugdíjemelés a vártnál

Már csak pár napot kell várni, hogy kiderüljön pontosan mekkora lesz a nyugdíjemelés. 

2023. szeptember 18., 10:37

Szerző:

Már a kormány is készül a nyugdíjasok kompenzációjának novemberi kifizetésére. A korábbi tapasztalatok szerint a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint nyugdíjemelés kormányzati bejelentésére már csak pár napot kell várni. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten tartott Kormányinfón jelentette be, hogy szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről. Minderre azért lesz szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15 százaléknál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat.

A legutóbbi inflációs adat alapján például az OTP elemzői az eddigi 17,6 százalékról 17,9 százalékra emelték az éves inflációra vonatkozó prognózisukat. A kormány legutóbbi közlése alapján pedig valahol 17,5-17,7 százalék körül lehet a 2023-as infláció mértéke

– írja a Porfolio

Idén éves szinten a nyugdíjas infláció mértéke akár 18,5-19 százalék is lehet, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok akár 4,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemelésben részesülhetnek novemberben. 

(Kiemelt képünk illsuztrció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)