Palkovics: A Fudan és a diákváros is megépül

Több mint két óra hosszat tárgyalt az innovációs és technológiai miniszter a főpolgármesterrel és a ferencvárosi polgármesterrel. A kormányzat teljes együttműködést és átláthatóságot ajánlott fel Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának.

2021. május 17., 15:22

Szerző:

Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) IX. kerületi polgármesterrel. A miniszter a tanácskozást követően közölte, hogy a kormány értelmezése szerint a 2017-ben létrehozott diákváros-projekt mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt.

„Itt van egyet nem értés”, a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó – tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost, és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a kormányzat felajánlotta az együttműködési szándékát, egyben hajlandó a diákvárost és az egyetemet is megépíteni.

A miniszter felajánlotta azt is, hogy teljes nyilvánosság mellett folyjon a projekt. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.

Palkovics Lászó szerint a főpolgármester ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban. A miniszter szerint „a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni”.

Palkovics László közölte, délután közzéteszik azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban. Ugyanakkor szerinte nem ez a valódi vita, inkább politikai vita zajlik. Szerinte az együttműködés az önkormányzatok és a kormányzat számára is „win-win helyzetet” jelentene.

A becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. A többször említett maradék 100 milliárd nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el. A miniszter azt mondta, hogy a sajtóban megjelent információkkal ellentétben a kormány nem döntött kínai beruházó mellett. „Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni” – fogalmazott a miniszter.

A finanszírozásról szólva azt közölte: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni.

Palkovics László elmondta, a Fudan Egyetemet az érintett terület északi részére tervezték, de mivel az önkormányzatok azt közölték, hogy nem adják el az ottani kis méretű telkeiket, át kellett tervezni a koncepciót. Így az egyetem a déli, a kollégiumok és más létesítmények pedig az északi részre kerülnének.

A tárca szerette volna, hogy a főpolgármester is vegyen részt a sajtótájékoztatón, de Karácsony Gergely külön ad majd tájékoztatást a tárgyalásról. Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.

(Kiemelt képünk: MTI | Koszticsák Szilárd)