Ha minden így marad, akkor sosem épül meg Paks-2

Az új energiaügy miniszter pár hete jelentette be egy vasárnap hajnali rádiós interjúban, hogy további két évvel kitolták a paksi blokkok átadási határidejét.

2023. január 27., 12:13

Szerző:

A Paks II. Zrt. tavaly novemberben benyújtotta a frissített Előzetes Biztonsági Jelentést, ami jelenleg vizsgálat alatt áll – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Népszava megkeresésére. Az úgynevezett létesítési engedély már megvan, de ez jelenleg nem sokra elég.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse a lapnak elmondta, hogy a hatóság számos, alapvető, a nukleáris biztonságot érintő munkálatot további hozzájáruláshoz kötött – egyik ilyen fontos hozzájárulás az Előzetes Biztonsági Jelentés elfogadása, ugyanis ez nyitna utat az atomerőmű főbb egységeinek megépítéséhez.

Sokak szerint a létesítési engedélykérelem benyújtása azért csúszott több évet, mert az orosz tervek elakadtak a beadásra jogosult Paks II. Zrt.-n. A létesítési kérelem elbírálását a hatóság a lehető legtovább meghosszabbított határidő utolsó óráiban általános indoklással, határozatlan ideig kitolta. Ennek eredményeként csaknem egy évvel később adtak ki egy sokak szerint foghíjas, a nukleáris biztonságot érintő részek frissítésére felhívó engedélyt.

A kormány emellett három hete a közrádió egyik vasárnap hajnali műsorába hívta meg vendégnek Lantos Csaba új energiaügyi minisztert, aki elmondta, hogy további két évvel kitolták a paksi blokkok átadási határidejét. Az okát azzal magyarázta, hogy az atomerőmű-építés hosszú idő.

Szijjártó Péter csütörtökön Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével tárgyalt a paksi beruházásról, amelyről egy posztot is megosztott. Ebből az derült ki, hogy „hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar-orosz nukleáris együttműködést.” Arról viszont nem írt, hogy két évvel eltolták az átadási időt.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)