Szakértő: Tényleg kellene új atomerőmű, csak nem Pakson

Aszódi Attila atomenergiával foglalkozó szakértő szerint megnövekednek a villamosenegia-igények a következő években, sokan még fűteni is ezzel fognak, viszont ha új atomreaktorokat akarunk, szerinte határozottan kellene új telephely is.

2022. augusztus 26., 20:32

Szerző:

Helyes lépés, ha az atomenergia felhasználásával jelentősen bővítjük villamosenergia-kapacitásunkat, de nem biztos, ismté Pakson kellene lennie a telephelynek. Erről beszélt Aszódi Attila okleveles energetikai mérnök, korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztos a Spirit FM Beszóló című műsorában.

A szakértő hangsúlyozta, rövid távon persze le fog csökkenni a villamosenergia utáni kereslet, mivel az árak drasztikus növekedésnek indultak, de ez nem marad mindig így. Ami ezzel szemben tartós lehet, az a főként fűtésre használt, oroszországi eredetű földgáz hiánya, így ezt is a legkönnyebb villamos árammal pótolni.

Így tehát önmagában az, hogy a kormány a villamosenergiatermelés jelentős kiszélesítésében gondolkodik, még nem ördögtől való gondolat. Aszódi azonban ezzel kapcsolatosan megjegyezte, a Paks II. projekt után már nem a városban kellene bővíteni:

„Nekem meggyőződésem, hogy egy alternatív telephelyet kellene keresni” – mondta el.

Ennek előkészítés és megtalálása persze hosszú időt vesz igénybe, de szerinte fontos lenne, hogy egy újabb atomerőmű már ne a Duna mellett épüljön fel, Pakson pedig már nem fér el még egy reaktor.

Kritizálta Aszódi a nyugat-európai zöldpolitikát is, ami szerinte nem kínál alternatívát az energiatermelésre. „Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak. Európában világvezető cégek voltak, amelyek atomenergetikai technológiát tudtak tervezni, gyártani és működtetni. Ezt Nyugat-Európában szerintem hibásan a zöldpolitika leépítette. Ebből vissza kell lépni” – hangsúlyozta.

(Kiemelt kép: Munkába járó dolgozókat műszakváltás után haza szállító autóbuszok a Paksi Atomerőmű kijáratánál. Mögöttük a 3-4-es blokk épülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)