Csökkent a téglalakások és panelek ára a fővárosban 2022 végén

Csökkent a használt téglalakások és panelek ára a tavalyi év végén. 

2023. január 17., 15:45

Szerző:

Csökkent Budapesten a használt téglalakások és a panelek ára tavaly év végén – közölte az Otthon Centrum (OC). Az ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a fővárosban a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal mérséklődött tavaly a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest.

A XIII. a legdrágább panelkerület Budapesten


Az OC ismertette: tavaly az év utolsó három hónapjában a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára 963 ezer forint volt. A legdrágább továbbra is az V. kerület 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. és III. kerület követ 1,12 millió forinttal. A fővárosban a téglalakások árai 2022 harmadik negyedévéhez képest hektikusan alakultak: az I. kerületben 8 százalékos, míg a IV., V., XII. kerületben 10 százalékot meghaladó áresést tapasztaltak. Ugyanakkor ez utóbbi három kerületben volt a legnagyobb mértékű áremelkedés tavaly a harmadik negyedévben. A másik véglet a III. és X. kerület volt, ahol 15 százalékkal emelkedtek az árak negyedéves szinten.

A panellakások piacán szintén fordulatot hozott 2022. A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt tavaly az év utolsó három hónapjában, 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál. Ettől a III., a IX. kerület tért el, ahol 4, százalékkal, valamint a VIII. kerület, ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, míg számottevő, 16 százalékos áremelkedést mutattak ki a XIII. kerületben.

A legdrágább kerület a XIII. volt 928 ezer forintos négyzetméterárral. Ezzel a belvárosi kerület megelőzte a sokáig listavezető XI. kerületet, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a panellakások. A dobogóra még a XIV. kerület fért fel 800 ezer forintos négyzetméterárral.

A fővárosban a családi házak négyzetméterára elérte a 739 ezer forintot tavaly év végére, ami 23 százalékos emelkedés az előző negyedévhez képest. Ez összefügghet azzal, hogy Budapesten elsősorban a jó állapotban lévő házak iránt volt nagyobb a kereslet – tájékoztatott az OC közleményében.

(Kiemelt képünk: Eladó lakást hirdetnek az erkélyre kitett transzparensek a főváros XIII. kerületében, a Szent István körút egyik régi díszes lakóépületén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

16:32

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.