Ötezer orvos és ápoló hagyja ott az állami egészségügyet

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató szerint a 110 ezer dolgozónak nagyjából a 95 százaléka írta alá az új szerződését. A hiányzó munkaerőt átcsoportosítással pótolják majd.

2021. március 2., 15:11

Szerző:

Az országos kórház-főigazgató azt hangoztatta: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

Azt mondta, hogy bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog.

Nyilatkozni vasárnapig kellett, az új törvény szerinti foglalkoztatás hétfőn kezdődött - közölte Jenei Zoltán.

Kiemelte, hogy a tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg. Ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel. Nyitottak gondolkodni arról, hogy a következő időszakban miként tudnak még többet tenni a minőség javításáért.

Az országos kórház-főigazgató azt mondta, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.

"Teljes garanciát lehet adni" arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás - jelentette ki Jenei Zoltán. Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-posztjában összehasonlításképpen azt írta: a kieső orvosok száma 2-3 megyei kórház teljes egészségügyi személyzetét jelentheti. 

Szerinte Jenei Zoltán nem beszél azokról a dolgozókról, akik önként vállaltak eddig túlmunkát. "Márpedig ez lesz a baj, hiszen magát az ügyeleti rendszert az önként vállalt túlmunka tudta fenntartani, ami most nem lesz. Nem szeretnék most sehol sem osztályvezető lenni, ha csak a mostani, vagy a jövő havi ügyeletekre gondolok. Persze ideig-óráig lehet a veszélyhelyzetet is tologatni, meg át- és kirendelni, de hosszabb távon ez nem fog működni. Osztályok, kórházak fognak bezárni és nem feltétlenül a szakmai indokoltság alapján" - írta. 

(Kiemelt kép: Jenei Zoltán kancellár beszél a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktató Központja és a Nemzetközi ECL Nyelvvizsgaközpontja felújított épületének átadásán 2019. április 15-én.  Fotó: MTI | Sóki Tamás)