Megszólalt az ötéves kisfiú, aki tárcsázta a segélyhívót, mert elájult az édesanyja

Egy újabb talpraesett gyermek hívta játszi könnyedséggel a 112-t. 

2021. július 12., 19:04

Szerző:

Megható felvételt tett közzé a Magyar Rendőrség a Facebookon. Egy ötéves kisfiú tárcsázta a hétvégén a segélyhívót, mert az édesanyja elvesztette az eszméletét. A gyermek nem ijedt meg, higgadtan magyarázta az operátornak, mi történt. Mire a mentők kiértek, édesanyja magához tért. A nő nagyon büszke gyermekére, sosem gondolta, hogy ilyen bátor lesz. A kisfiú pedig örül, mert híres lett.

A kisfiú korához képest rendkívüli talpraesettségről tett tanúbizonyságot. Mikor édesanyja elájult, Noel megőrizte hidegvérét, és tárcsázta a 112-es segélyhívót. A felvételen elhangzottak szerint a kisfiú anyukája eszméletlenül feküdt a hívás pillanataiban. A gyerek a diszpécser kérdéseire pontosan és érthetően válaszolt. Részletekbe menően le tudta írni az édesanya állapotát, illetve a címüket is megadta. Noelt a rendőrség átkapcsolta az Országos Mentőszolgálathoz, akiknek elmondta, ő nem mehet ki egyedül az utcára, a házban fogja megvárni őket. A Mentőszolgálat perceken belül kiért a helyszínre, és ellátta az édesanyát.

Az ügy kapcsán megkerestük a kisfiú édesanyját, Kovacsics Anettet. A nő a 168-nak elmondta, hogy születésének pillanata óta küzd szívbetegséggel, és ezért Noel már egészen pici korában fel lett készítve hasonló helyzetek megoldására. Szerencsére korábban hasonló még nem történt a családban, de mint mondta: „bármikor bármi történhet, ezért már másfél-két éves korában megtanítottam neki a pontos címünket, és azt is, mire kell figyelnie, melyik telefonszámot kell hívnia”.

Kovacsics Anett rosszullétét azonban most nem a meglévő szívproblémák, hanem a kánikula okozta. Egész nap kevés folyadékot ivott, és nemigen evett, így állt neki kifesteni házuk egyik szobáját. A helyzetet csak tetézte, hogy a nő második gyermekével várandós. Ezek a körülmények a szívproblémával összeadódva vezettek az ájuláshoz. Ötéves kisfia azonban nem ijedt meg a helyzettől, az édesanya szerint minden úgy történt, ahogy korábban megbeszélték: hívta a 112-es segélyhívót, elmondta, hol laknak, és azt is, hogy az édesanya milyen állapotban van.

Szerencsére nagy baj nem történt, mire kiértek a mentők, Kovacsics Anett már magához tért. „Csak két percig voltam eszméletlen, Noellel együtt vittek be a kórházba. Infúziót nem kértem, csak ettem, és ittam folyadékot. Jól vagyunk mindketten” – mesélte lapunknak a nő. Arra a kérdésre, hogy Noel hogyan élte meg a történteket, azt mondta: „teljesen nyugodt és nagyon büszke magára, mert a környéken és az egész országban hősnek tartják”. A kis Noel a 168-nak szűkszavúan csupán annyit nyilatkozott: „Anya! Én most híres vagyok.”

Májusban egyébként egy hasonló esetről számolt be a Magyar Rendőrség. Akkor szintén egy ötéves gyermek hívta a segélyhívót, mert rosszul lett az édesanyja. Elena pontosan tudta, mit kell tennie, amikor megtörtént a baj. A kislány édesanyja korábban segélyhívó operátorként dolgozott, és fontosnak tartotta, hogy már egészen kicsi korban beszéljenek a szülők a gyerekekkel arról, mit kell tenni ilyen eseteknél. 

(Kiemelt kép: Az ötéves Noel. Fotó: Facebook)

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.