Az osztrákoknak sem tetszik, ami a Fertő-tóval történik

A Velencei-tó után a Fertő-tó körül is elszabadultak az indulatok.

2021. augusztus 7., 10:03

Szerző:

Nem csak a Velencei-tó körüli rendellenességektől hangos a sajtó, a Fertő-tó ügye is kezdi borzolni a kedélyeket. Míg előbbinél a víz szintje okoz biztosan ökológiai problémát, utóbbinál a vízszinttel kapcsolatos aggályok mellett egyelőre aggasztó, de nem tisztázott, mit okoz a tó partján közpénzből finanszírozott beruházás. Az osztrák kormány sérelmezi, hogy a magyarok nem kezdeményeztek egy közös határvizsgálatot, nemzetközi csappattal vizsgáltatnák ki az ügyet – írta meg a Mérce.

Felelevenítették: az Ausztriával közös Fertő tó magyar részén luxusszálloda épül 100 szobával, fedett óriás sportkomplexummal, és egy 850 vitorlásra méretezett kikötővel. A Greenpeace Magyarország szerint teszi mindezt a kormány az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület.

Egy osztrák lap szerint Ausztria környezetvédelmi minisztere a magyar kormányhoz fordul azért, hogy a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az ő hatóságaikat is. A zöldek szerint, amíg nincs megnyugtató eredmény, az építkezésnek nem is volna szabad folytatódnia. Mind a magyarországi, mind az ausztriai Greenpeace kifejezte már aggályát az építkezéssel kapcsolatban, de a UNESCO sem biztos abban, hogy az építkezés nem jelent veszélyt a világörökségi területre.

(Kiemelt kép: Fertő-tavi cölöpházak Fertőrákosnál, amelyeket azóta már lebontottak. Fotó: Shutterstock / Karl Allen Lugmayer)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.