Ösztöndíjbotrány a Budapesti Gazdasági Egyetemen

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a NAV bűnügyi igazgatósága, miután felvetődött a gyanú, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2008-2013 között 34 olyan személynek is folyósítottak közéleti ösztöndíjat, akik nem álltak hallgatói jogviszonyban az intézménnyel. A feljelentést a külkereskedelmi kar dékáni hivatalának korábbi vezetője tette, akit tavaly rendkívüli felmentéssel bocsátottak el az intézményből – szerinte az ösztöndíj-botrány miatt. Az egyetem rektora ugyanakkor azt állítja: nem történt jogtalan ösztöndíj-kifizetés, az elbocsátásnak pedig semmi köze nincs az ügyhöz. Részletek a csütörtökön megjelenő 168 Órában.

2016. március 30., 10:36

2014 szeptemberében Békési Gergely, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) – akkor még főiskola – külkereskedelmi karán működő hallgatói önkormányzat alelnöke azzal kereste meg Dr. Kovács Tamást, a kar dékáni hivatalának vezetőjét, hogy szerinte bajok vannak az úgynevezett közéleti ösztöndíjak kifizetése körül. Kovács Tamás – aki oktatóként is dolgozott a külkereskedelmi karon – kért egy szűrést az ösztöndíj-kifizetési adatokra az egyetem tanulmányi és oktatásszervezési hivatalától.

– Nekiláttam ellenőrizni a kapott listát, amelyből kiderült, a 2008-2013 közötti időszakot illetően 35 olyan hallgató szerepel rajta, akik havonta közel 50 ezer forintot kaptak, holott a közéleti ösztöndíj esetében ez túl magas összeg – árulta el a 168 Órának Kovács Tamás. – Megvizsgáltam a Neptun-kódokat, amiből az derült ki, hogy ebből a 35 személyből 34-nek nem volt hallgatói jogviszonya az egyetemmel. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a külkereskedelmi kar nyilvántartásában ugyanakkor mind a 34 ember Erasmus-ösztöndíjasként szerepelt. Csakhogy a Neptun-rendszer azt is megmutatta, hogy ténylegesen egyikük sem folytatott tanulmányokat, azaz nem vettek fel tárgyakat, nem vizsgáztak, senki nem értékelte a munkájukat. Számításaim szerint összesen több mint 20 millió forint jogtalan kifizetésére kerülhetett sor.

Kovács Tamás tájékoztatta az egyetem vezetőit a saját vizsgálata eredményéről. Sándorné Dr. Kriszt Éva, a BGE rektora belső vizsgálatot rendelt el, amely 2014 novemberében zárult le. Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre Sándorné Dr. Kriszt Éva írásban válaszolt. Eszerint „az ösztöndíjak kifizetéséről a hallgatói térítések és juttatások bizottsága döntött, amely alapján a kifizetés jogosan történt. Az ösztöndíjban részesülők mindegyike rendelkezett hallgatói jogviszonnyal és az ösztöndíjban részesülők mindegyike szerepelt a Neptun (tanulmányi) rendszerben.” Az egyetem vezetésének álláspontja szerint tehát a Kovács Tamás által feltártak nem felelnek meg a valóságnak, az intézményben nem történt jogszerűtlen ösztöndíj-kifizetés.

Ami biztosan tudható: a BGE 2014 őszén nem tett rendőrségi feljelentést az ügyben. Ezt akkor Kovács Tamás is elmulasztotta, amit kérdésünkre azzal indokolt, hogy féltette az állását, nem akart szembemenni az egyetem vezetésével. Másfél évvel később, 2016 februárjában viszont mégis a rendőrséghez fordult. Az egyetemmel szembeni lojalitását azért vesztette el, mert tavaly májusban előbb a dékáni hivatalvezetői megbízását vonták vissza, majd 2015. május 29-én rendkívüli felmentéssel elbocsátották az oktatói állásából is. Kovács Tamás szerint azért rúgták ki, mert nem bocsátották meg neki, hogy feltárta az ösztöndíj-ügyet. Sándorné Dr. Kriszt Éva ugyanakkor azt írta lapunknak, a „rendkívüli felmentés indokai nem hozhatók semmilyen összefüggésbe az ösztöndíj-kifizetésekkel.”

Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a feljelentés alapján költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg. Az ügy részleteiről a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatnak.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.