A nemzeti gyásznapon tartanak megemlékezést az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben

Ostffyasszonyfán november 4-én tartanak halottak napi megemlékezést a hadifogoly-temetőben.

2022. november 2., 12:15

Szerző:

Ács Attila, a vas megyei Ostffyasszonyfa polgármestere november 4-én, pénteken délelőtt 11 órakor, a nemzeti gyásznapon tart halottak napi megemlékezést a községben található Hadifogoly-temetőben.

Az ünnepi megemlékezés, melynek keretében Dr. Ravasz István ezredes mond beszédet és elhangzik Hegedűs Tibor: Hittem című költeménye, püspöki szentmisével és ökumenikus liturgiával egészül ki.

November 4-én az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtására, illetve a szovjet csapatok bevonulására emlékezünk. Az község honlapja szerint a hadifogoly-temetőben az egyik legnagyobb, első világháborús magyar fogolytáborban elhunyt szerb, olasz, orosz és román katonák nyugszanak. A több, mint tízezer idegen földön meghalt katona temetőjében minden évben, halottak napján tart ökumenikus gyászszertartást és katonai tiszteletadást a város – idén azonban a Nemzeti Gyász napján tartják a megemlékezést.

Szlama József, a hadisírgondozó egyesület elnöke megerősítette értesüléseinket, és elmondta, hogy a megemlékezések dátumának egybeesése mögött nincs összefüggés.

(Kiemelt képünk: Ostffyasszonyfa, 2003. november 7. Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben a több ezer itt nyugvó hadifogolyról és katonáról. A képen: a hadifogoly-temető.
MTI Fotó: Czika László)
 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.