Megemlékezést tartottak az ukrajnai tömegmészárlások áldozatairól

Így emlékeztek meg Budapesten az ukrajnai tömeggyilkosságok áldozataira.

2022. április 10., 18:57

Szerző:

Az Ukrán Szolidaritási Szövetség megemlékezést szervezett a Parlament elé vasárnap délután két órára. Az esemény Facebook-leírása szerint a Kossuth Lajos tértől a Vörösmarty térig vonultak a résztvevők, majd a Vörösmarty téren élőláncot alkottak Ukrajnáért.

„Bucsában, Irpinyben és Kyiv északra lévő, egykor virágzó kisvárosaiban. Bucsa és Irpiny Kyiv peremvárosai. A távolság köztük és Kyivv között valamivel több, mint 25 km. A harcok a városokban szinte azonnal az invázió után kezdődtek. Mindkét várost elfoglalták az orosz katonák, aminek következtében civilek szenvedtek. Irpiny március 28-án, Bucsa pedig valamivel később – április 1-jén szabadult fel az orosz megszállóktól. A felszabadulás után az ukrán hadsereg megkezdte a városok felderítését, és rögzítette az orosz hadsereg által elkövetett megdöbbentő, embertelen háborús bűnöket. A városok szó szerint tele vannak helyi lakosok holttesteivel. Sokan, akik megpróbáltak elszökni, meghaltak a menekülés közben , az elmenni nem tudó civileket pedig orosz katonák kínozták meg és végezték ki. A holttesteket fejbe lőve, megkötött kézzel találták meg. Ezt látnia kell a világnak!” – áll a Facebookon.

(Kiemelt kép és fotók: Palágyi Barbara / 168.hu)

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.