Hálapénz: eljárás indult két orvos és a betegeik ellen is

Két orvost állított elő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya, amiért hálapénzt fogadtak el. Nem csak ellenük, hanem a a vesztegetők”, vagyis a hálapénzt adó betegek ellen is eljárás indult.

2023. június 14., 12:32

Szerző:

Orvosok és betegek ellen is indított nyomozást a rendőrség vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A megalapozott gyanú szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kórház 71 éves és 46 éves orvosa hálapénzt fogadott el betegektől, miközben állami egészségügyi jogviszonyban jártak el. Márpedig 2021-ben törvényileg tiltották be a hálapénzt. Nemcsak az orvosokat büntethetik, hanem hálapénzt adókat, „a vesztegetőket” is – közölte a police.hu.

A rendőrség közleménye szerint a  elfogadásával a két orvos rendszeres jövedelemre tett szert. A nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb kollégája nyolc alkalommal fogadott el betegeitől készpénzt a térítésmentes állami egészségügyi szolgáltatásért. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

A rendőrség a két főorvost előállította, és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanújával kihallgatta. A 46 éves orvost a rendőrség őrizetbe vette, és indítványozta a letartóztatását. A 71 éves orvos egészségügyi szabadlábon védekezhet.

Az ügyben „a vesztegető oldalon álló” betegeket vesztegetés megalapozott gyanújával hallgatták ki a nyomozók. A nyomozás folytatódik, és a rendőrség szerint várhatóan a vesztegető oldalon állók létszáma még bővülni fog.

(Kiemelt képünk illusztráció via Freepik)