Népszavazásokról dönt a választási bizottság pénteken

Vajon Orbán vagy Karácsony kérdéseit hagyja jóvá az NVB?

2021. július 30., 07:51

Szerző:

A kormány, illetve Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt is öt-öt kérdés hitelesítését kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál. A testület pénteken dönt a kormány indítványáról, azt viszont egyelőre nem tudni, Karácsony ügyében mikor tárgyalnak. Ahogy arról már korábban írtunk, július 30-án a kormány kezdeményezése mellett további hét beadványról is tárgyalnak, azonban Karácsony Gergely kezdeményezése nem szerepel ezek között. 

A kormány kérdései a következők:

– Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

– Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

– Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyerekek számára is elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések?

– Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

– Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Magyar György ügyvéd magyarázata szerint az egyértelműség hiányára hivatkozva akár az összes kérdést vissza lehetne utasítani, mert nem világos, hogy egy érvényes népszavazás esetén milyen jogalkotási kötelezettség terhelné a Parlamentet. „Ráadásul a kérdések ismétlődnek, hiszen a nemi átalakító kezelésekkel az ötből három pontban is foglalkoznak, ami az egész komolyságát vonja kétségbe. Mindezek ellenére a testület nem meglepő módon a kérdéseket akár át is engedheti” – olvasható az ügyvéd oldalán.

Ami pedig a Karácsony-féle referendumot illeti, amit egyelőre nem tudni, mikor tűznek napirendre:

– Egyetért-e ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

– Egyetért-e ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

– Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

– Egyetért-e ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

– Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Magyar György a főpolgármester referendumát is ellátta magyarázattal. Szerinte a Nemzeti Választási Bizottság alapvetően nem szereti a népszavazás intézményét, mert 2010 óta mindössze egyetlen kezdeményezés jutott el a referendum kiírásáig: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”. Ezt a kormány indítványozta 2016-ban – miként az újabb referendumot is –, de az ügyvéd szerint a saját dugájukba dőltek azzal, hogy az érvényességi küszöböt ötven százalékos részvételhez kötötték. „Ezt pedig az elképesztő propaganda ellenére sem sikerült elérni” – kommentálta a jogi szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. december 14-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)