Megint nő az országgyűlési képviselők fizetése

2020. március 2., 10:06

Szerző:

Márciustól 1,1 millió forintra nő az országgyűlési képviselők alapbére, ami a családi kedvezmények figyelembevétele nélkül is

havi nettó 737 ezer forintot jelent.

Privatbankar.hu szerint a havi nettó növekmény így 75 ezer forintot jelent. A tavaly márciusi emelés után egyébként a képviselők bruttó alapbére 989 ezer forint lett. A látványos növekedés már korábban elindult, miután másfél éve a képviselői alapbért a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bérének háromszorosában határozták meg. Így először 2018 augusztusában, majd 2019 februárjában, azután pedig - a KSH adatai alapján - évente módosul a képviselői alapbér. 

Ám a fizetés sok esetben jóval magasabb, ugyanis például az állandó bizottsági tagok az alapbér 1,2-szeresét vihetik haza, vagyis 1 millió 324 ezer 080 forintot,

aki két testületben, vagy a törvényalkotási bizottságban is tag, 1,4-szeresét kapja az alapbérnek, ami márciustól már több mint 1,5 millió.

A frakcióvezetők bérénél kétszeres szorzót alkalmaznak, így az ő fizetésük márciustól nettó 1,467 millió forint, ami 151 ezerrel haladja meg a jelenlegi szintet. 

A házelnök fizetése bruttó 2,98 millió forintra nő, több mint 10 százalékkal a tavalyihoz képest, míg a helyetteseik 1,87 millióért tölthetik be a posztot.

Egy lengyel rendszámú Ford Galaxyban próbált meglépni a szegedi Hunyadi Mátyás rakparton egy moldáv embercsempész, sarkában négy szirénázó rendőrautóval. Az izgalmas jelenetet egy járókelő  rögzítette.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az NKK által összeállított és kiértékelt, Budapestet és agglomerációját érintő mintegy nyolcvan beruházásból mindössze nyolcat engedett tovább. Az idő előtti megszakítás nem csak azért fájhat a budapestieknek, mert nem épülnek meg, hanem ezért is, mert a befejezett tervezés nélkül beláthatatlanná válik, mikor fog megvalósulni a fejlesztés.