Csádról, Ruandáról, és a veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról dönthet ma a Parlament

A veszélyhelyzet újabb évadáról, és a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról is dönthet az Országgyűlés hétfőn.

2023. november 6., 06:06

Szerző:

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A határozathozatalokat követően bizottsági jelentések vitái lesznek. 

A veszélyhelyzet 2024. május 23-ig történő meghosszabbítását tartalmazza a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítása.

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslat alapján a magyar katonák 2025. december 31-ig a Csádi Köztársaság területén egy, legfeljebb 200 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingensben vehetnek részt egyebek mellett tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása érdekében.

A viták után mindkét előterjesztésről zárószavazás lesz, továbbá dönthetnek a Magyarország és Ruanda közötti légi közlekedési megállapodás kihirdetéséről.

Mintegy három órán keresztül azonnali kérdések, interpellációk, majd kérdések is elhangzanak a parlamentben.

A képviselők elkezdik a magyar építészetről szóló törvényjavaslat vitáját. A Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett, több mint 280 paragrafusból álló előterjesztés az indoklás szerint átlátható és egységes szabályozást hoz létre. Az új kódex egyik jelentős újítása, hogy rögzíti az építészeti alapelveket, amelyeket a tervek készítése, azok engedélyeztetése, sőt az egész építési folyamat során figyelembe kell venni.

(Kiemelt kép: Merész Márton / 168.hu)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.